Eelke Nikkels komt nipt als eerste over de streep.
Eelke Nikkels komt nipt als eerste over de streep. Jan de Roo Fotografie

De 49ste Ronde van Horst & Telgt, wielrennen leeft in buurtschap

8 juli 2022 om 10:00 Wielrennen

ERMELO Utrechter Eelke Nikkels won de 49ste Ronde van Horst & Telgt. Tweede werd Roy Hoogendoorn (20) uit Boskoop, voor André Luijk uit Amersfoort.

Er stond veel publiek langs het parcours en in de sponsortent. De wielerfans zagen Boet Nijmands en Maika de Leeuw het Ermelo’s kampioenschap winnen. De wedstrijd voor amateurs, beloften en eliterenners zonder contract ging over 80 kilometer (53 rondjes).

WINST Al bij de eerste premiesprint na zes rondjes was er een kopgroep weg. De acht leiders hadden halverwege de koers al 50 seconden voorsprong op het peloton en dat liep nog verder op tot 1 minuut 20 seconden. Tien rondjes voor het einde passeerden de koplopers het peloton. Jarno Gmelich Meiling won de leidersprijs omdat hij het vaakst als eerste over de streep kwam. Bij de laatste doorkomst werd hij vierde achter winnaar Eelke Nikkels. ,,Ik kwam als derde uit de bocht en had het geluk dat Jarno stilviel. Het was mijn eerste winst al eliterenner.”

Roy Hoogedoorn won alle tussensprints en wist 19 ronden voor het eind al zeker dat hij leider zou blijven in het Veluweklassement. Ook verstevigde hij zijn leidende positie in het Sprintklassement. ,,De eerste rondes trok ik een paar keer door om de benen te strekken en te kijken hoe iedereen reed. Om beurten werd gedemarreerd en het draaide goed. Er zat niemand in de kopgroep die gevaarlijk was in het klassement. Ik heb een goede wedstrijd gereden, maar aan het eind werd er toch wel naar mij gekeken om de gaten dicht te rijden. Helaas kwam er op het eind nog iemand overheen.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Winnaar bij de hoofdkoers Eelke Nikkels met Roy Hoogendoorn (2) en André Luijk (3). - Marco Jansen

Hoogendoorn gaat zijn leiderstrui donderdag 14 juli verdedigen in Epe. ,,Ik heb alle vier wedstrijden gereden en in Nijkerk heb ik al gewonnen. Er hangt een leuke prijs aan vast, voor het eind- en springklassement.” De renner had zich ook verbaasd over de slechts 48 renners aan de start terwijl er 120 waren ingeschreven. ,,Dat is een beetje zonde, het gebeurt bij veel wedstrijden. Iedereen schrijft zich in en later kijken ze wel of ze kunnen of willen.”

AFSCHEID Voor Jan Hamstra was het een speciale avond. De Ermeloër nam afscheid na jarenlang organiseren van de  wielerronde van Ermelo en Horst & Telgt en kreeg een beeld van een fietser en een dinerbon. ,,Als je 35 jaar de ronde hebt gedaan, dan wil je soms weer helpen. Maar de ronde gaat door met nieuwe krachten die zeer enthousiast zijn. Die vier jongens doen dit perfect en daar ben ik heel blij mee.” Hamstra zegt soms met weemoed terug te kijken. ,,Ik heb hier op de Goede Herderschool gezeten en toen ik tien was heb ik mijn gewone fiets omgebouwd tot racefiets. Ik reed op de weg die nu het parcours is.”

Hamstra (69) blijft betrokken bij de wielersport. ,Ik organiseer nog het Veluweklassement en mijn eigen ploeg rijdt hier. Het Global Cycling Team is een internationaal team. We komen net uit Kameroen en nu rijden we voor het eerst in een Nederlandse koers. Antonie van Noppen en Jeroen Breewel zitten bij de kopgroep. Een leuke geste van de KNWU om hier eenmalig dispensatie voor te geven.”