!
Manuel Hoogewoning stopt de strafschop van Ilias Latif en houdt VVOG zo tot de rust in de wedstrijd (1-2). Foto: Jaap Hop

Koploper GVVV spaart VVOG met 1-5 niet, Harderwijkers snakken naar ommekeer

5 maart 2023 om 21:20 Voetbal

HARDERWIJK Voor VVOG werd het treffen met GVVV niet de gehoopte ommekeer. De  koploper was afgezien van een fase van 15 minuten voor en 10 minuten na rust oppermachtig en drukte dat in duidelijke cijfers uit: 1-5. Het was aan doelman Manuel Hoogewoning te danken dat de uitslag niet nog groter was.

Hoogewoning voorkwam enkele zekere treffers van GVVV en keerde onder meer een strafschop van Ilias Latif, waardoor de stand 1-2 bleef in een fase dat VVOG wat meer van zich af beet. Byron Burgering en Jonathan Vergara Berrio zorgden al snel voor een 0-2 voorsprong voor de bezoekers uit Veenendaal. „We moeten uit een negatieve spiraal zien te komen en dan is het lastig tegen een ploeg die vol vertrouwen is en hoog druk zet. Dan kom je na een kwartier 0-2 achter en denk je: ‘Daar gaan we weer’. Na de 1-2 van Elikia Mbinga stond het wat beter. Tot een speler (Mart de Jong) er heel goed tussen kwam en de bal heel goed aannam. Ik probeerde me groot te maken, hij liep tegen me op. De penalty vond ik wat ongelukkig, maar aan een rode kaart heb ik niet gedacht. De bal was best hard en hoog, dat ik de penalty stopte was een heerlijk moment, helemaal omdat ik nog niet zoveel penalty’s had gestopt. Ik had het gevoel dat er daarna iets gebeurde, de ploeg kreeg energie.”

VVOG speelde tot de rust goed mee en hield de linies meer gesloten. Toen Latif 10 minuten na de pauze vrijstaand 1-3 inkopte, was de weerstand van de Harderwijkers gebroken. Burgering scoorde nog twee goals: 1-5. „Wij namen wat gas terug, de kopjes gingen hangen. GVVV bleef doordrukken. Ik was blij toen de scheidsrechter affloot.”

Na een pittig programma met goede ploegen als Barendrecht en GVVV moet het komende zaterdag tegen Excelsior’31 gaan gebeuren, weet Hoogewoning. „Het verhaal van vorig seizoen speelt weer in de groep en het is belangrijk dat iedereen het besef heeft dat het er vanaf nu echt om gaat. Iedereen moet het onderste uit de kan halen en knallen voor de club en zichzelf. Het is belangrijk dat het een keer onze kant op valt.”

Ook trainer Jan Vlap vindt dat nu alles gefocust moet zijn op de strijd met de nummer laatst. Na 19 november won VVOG negen duels niet meer. ,,Je moet wel een keer punten gaan pakken, ook voor het gevoel in de groep. We moeten hard trainen en de jongens goed voorbereiden op wedstrijden. We moeten hopen dat we niet teveel persoonlijke fouten maken waaruit een tegengoal valt. Dat gebeurde ook tegen GVVV te vaak. Dat wordt ook afgedwongen, maar wij missen dan volwassenheid om situaties te herkennen.”

Hoogewoning hoopt in elk geval op nog een jaar Derde Divisie. De keeper (32) uit IJsselstein die eerst na een jaar leek te vertrekken, is inmiddels weer met VVOG in gesprek over een langer verblijf. „De intentie is om er samen uit te komen, ik sta ervoor open om te blijven want VVOG is wel een club die bij mij past. Ik ben geen clubhopper, ik heb in 15 jaar bij drie clubs gezeten. Maar het moet thuis ook haalbaar zijn. Mijn vriendin heeft een eigen reisbureau en wil graag op zaterdag werken en bij ons is een derde kindje op komst. Het is dus niet alleen afhankelijk van geld of reisafstand.”

Marco Jansen

Elikia Mbinga zorgde voor de 1-2 van VVOG en leidde daarmee de beste Harderwijkse fase in.