!
Jan Vlap is aanwezig en brengt meteen duidelijkheid bij zijn eerste wedstrijd als VVOG-coach, tegen FC Rijnvogels.
Jan Vlap is aanwezig en brengt meteen duidelijkheid bij zijn eerste wedstrijd als VVOG-coach, tegen FC Rijnvogels. Foto: Wim Balke

Alsnog aan de slag in Harderwijk: Jan Vlap moet VVOG in Derde Divisie houden

12 februari 2023 om 14:26 Voetbal

HARDERWIJK Uitgerekend in de drukste weken van het jaar met zijn bedrijf is Jan Vlap in een nieuw voetbalavontuur gestapt. De gelouterde trainer (56) uit IJlst moet de komende maanden VVOG in de Derde Divisie zien te houden. Bij zijn debuut tegen FC Rijnvogels, levert dat ondanks een goal van Mats Zwart nog geen punten op (1-3).

Nadat hij VVOG in de derby in actie zag tegen DVS’33, stond Vlap afgelopen week voor het eerst op het trainingsveld. Tegen FC Rijnvogels is hij nadrukkelijk aanwezig. Elikia Mbinga stond in de startopstelling, maar is te laat bij de wedstrijdbespreking en zit prompt wissel.

Na drie trainingen en in een zijn ogen onnodig verloren wedstrijd tegen FC Rijnvogels heeft Vlap al een aardig beeld. „Ik houd absoluut niet van een lange voorbereiding. Dit is trainen en direct naar een wedstrijd toewerken. Ik kan zeggen dat VVOG heel goede voetballers heeft en mee kan komen op dit niveau. Maar het gaat wel om doelpunten maken en niet te makkelijk goals weggeven. Soms moet je ook andere aspecten opbrengen voor resultaat.”

Vlap was al bekend met VVOG, nadat hij in december 2019 trainer bij de Harderwijkers kon worden. „We waren in principe al rond voor twee jaar toen ONS Sneek kwam en mij vroeg de jonge jongens te ondersteunen. Ze zeiden dat de geldkraan werd dichtgedraaid en ze vrijwillig uit de Derde Divisie stapten. Omdat ik hart voor de club heb, zegde ik toen VVOG af.”

Via Henk Drost, met wie Vlap goed contact onderhoudt sinds hun gezamenlijke tijd bij ASV Dronten, is de trainer weer in beeld gekomen. Drost polste hem direct nadat uitlekte dat Dwight Lodeweges in gesprek was met Ajax. Vlap was niet de enige kandidaat, maar voor de TC wel de beste. „Vrijdagmiddag 3 februari had ik een gesprek en was het eigenlijk gelijk rond. Ik doe het tot het eind van het seizoen omdat ik al de toezegging heb gedaan om volgend jaar Waterpoort Boys in de derde klasse te trainen.”

Momenteel zit hij als beursorganisator middenin de Horeca EvenTT, de horeca vakbeurs voor Noord- en Oost- Nederland. „Ik organiseer voor de 15e keer deze tegenhanger van de landelijke Horecava. Voorheen in Assen, nu in het WTC in Leeuwarden, met 10.000 m2 beursoppervlak. Deze is komende maandag tot en met woensdag, met een week voorbereiding. Dus eigenlijk is dit het meest ongelukkige moment om in te stappen als trainer. Was VVOG drie weken later gekomen, dan was het een stuk rustiger.”

Dat de inwoner van IJlst, bij Sneek, toch aan de slag gaat op De Strokel heeft vooral te maken met zijn ambitie. „Ik was sinds maart 2022 zonder club, nadat ik uit mij zelf gestopt was bij ONS Sneek. Er hadden daar een aantal voorvallen gespeeld waar ik niet mee kon leven. Ik wilde heel graag weer trainer worden. Bij ONS Sneek en Harkemase Boys ben ik kampioen in de hoofdklasse geworden, maar daarna ging ik bij die clubs weg. Ik heb dus nog nooit op het niveau van Derde Divisie kunnen coachen en dit was mijn kans. Dat maakte de keuze makkelijker.”

Derde divisie: VVOG - FC Rijnvogels 1-3 (1-2). 5. Dennis Bakker 0-1, 34. Mats Zwart 1-1, 39. Sieb Rutgers 1-2, 54. Brian van den Hooff 1-3 (e.d.)

Marco Jansen

Jan Vlap in zijn eerste wedstrijd als VVOG-coach, tegen FC Rijnvogels.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie