!
Sander Nieuwhof is een van de jonge spelers van Hierden die versneld volwassen moet worden in de eerste klasse (foto: Jaap Hop). Foto: Jaap Hop

Jong Hierden betaalt leergeld

9 november 2021 om 11:23 Voetbal

HIERDEN Hierden kwam tekort tegen voor rust goed spelend SDV Barneveld: 0-2. Het jonge elftal werkte hard, maar kansen waren er door een slordige opbouw amper.

Marco Jansen

De eerste helft dicteerden de bezoekers grotendeels en al snel werd Hierden vastgezet op eigen helft. Na een afstandsschot van Rob van Eem ging de bal via de vingers van Niels Doornhof tegen de lat. Ook moest de keeper gestrekt op een inzet van Jeffrey van Deuveren. Hij en de sterke aanvoerder Rob Knul wisselden voorin vaak van positie en daar had Hierden de handen vol aan. Uit een corner viel 5 minuten voor rust de 0-1 door een kopbal van Van Deuveren. Na een muzikaal intermezzo in de rust van Kunst na Arbeid kwam de thuisploeg goed weg toen Rico Kuijt de paal raakte.

Zelf had Hierden het hele duel moeite om voorin te komen. Verdediger Ewout Mulder, stond als spits opgesteld, maar er was nauwelijks aansluiting en aanvoer naar hem toe. De thuisploeg leverde regelmatig balverlies, nog voordat de middenlijn was overgestoken. Met de invalbeurt na rust van linksbuiten Mustafa Kalkan ontstond er wel iets meer gevaar. Doordat SDVB ook slordig werd, bleef Hierden nog lang in de wedstrijd. Ricardo Mengerink besliste na een uur het duel. Hierden kon geen echte vuist maken en kwam niet verder dan wat kansjes. ,,De eerste helft hadden we heel veel moeite met onszelf. We kregen de bal niet bij een medespeler’’, constateerde coach Bas de Raat, die na omzettingen enige verbetering zag. ,,Maar we maakten geen moment aanspraak op een gelijkspel. We moeten het van jongere jongens hebben en die moeten snel meters maken. Nu betalen zij leergeld, maar hopelijk pakken we tegen andere mindere goden, waartoe wij ook behoren, straks wel de punten.’’

Eén van de jongelingen is Sander Nieuwhof (22). De linksback had geen vaste tegenstander en zag voor rust regelmatig aanvallers in zijn zone opduiken. ,,We hadden de eerste helft heel veel moeite met hun lopende mensen. De tweede helft werd het tactisch iets anders neergezet en kregen we wat meer grip.’’

Zelf tot kansen komen bleef het grootste probleem. Nieuwhof heeft van achteruit aanvalsdrang naar voren, maar dat kwam er tegen SDVB niet uit. ,,We werden goed vastgezet en zochten te snel de lange bal. De eerste helft kwamen we er echt niet uit. We maakten teveel verkeerde loopacties of hadden foute inspeelpasses. We waren te onrustig en gehaast, het was heel slordig.’’

JAAP DE VRIES Het was zaterdag de vierde en laatste keer dat Bas de Raat als interim hoofdcoach op de bank zat. Het bestuur maakte na afloop bekend dat Ermeloër Jaap de Vries het stokje overneemt. De Raat is bezig met zijn Uefa-B cursus bezig en doet binnenkort examen, maar mag met dit diploma niet hoger dan de tweede klasse trainen. Ariën van Nijhuis (tc): ,,De jongens wilden graag verder met Bas en we hebben een trainer gezocht die bij hem past. We merken dat de spelers een trainer nodig hebben die wat meer in de groep staat en we willen meer gelijkwaardigheid tussen hoofdtrainer en assistent.’’