!
Het Foodplaza aan de Boekhorstlaan is 16 nieuwe Superchargers rijker.
Het Foodplaza aan de Boekhorstlaan is 16 nieuwe Superchargers rijker. Marja Stienstra

Landelijke primeur voor Harderwijk: nieuwste Superchargers van Tesla op het foodplaza, binnenkort ook voor andere merken

29 maart 2023 om 16:35 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK Ineens stonden ze er: 16 nieuwe laadpalen van Tesla. En niet zomaar nieuwe laadpalen, want het betreft hier het nieuwste type V4 Superchargers. Hiermee heeft Harderwijk een heuse wereldprimeur te pakken. De laadpalen staan sinds medio maart op het foodplaza aan de Boekhorstlaan, strategisch ingeklemd tussen de A28 en de N302. Tesla-rijders weten de nieuwe snellaadlocatie via hun navigatiesysteem al te vinden, maar de verwachting is dat het alleen maar drukker gaat worden. De laadpalen worden binnenkort namelijk opengesteld voor alle merken elektrische auto’s met een zogenaamde CCS-aansluiting.

Op het foodplaza waren begin maart wat grondwerkzaamheden te zien. Tesla was hier onder de radar bezig met het aanleggen van een laadplein met 16 nieuwe laadpalen. Zonder enige vooraankondiging was het laadplein op 15 maart klaar voor testgebruik. De nieuwe laadpalen hebben een compleet ander design en zijn ook een stuk hoger dan hun voorgangers.

LANGERE LAADKABEL

Tesla heeft als doelstelling de transitie naar duurzame energie en daar past ook in dat elektrische auto’s van andere merken makkelijker kunnen laden bij de Tesla Superchargers. Daarvoor zijn de parkeerplekken groter gemaakt en is de laadkabel een stuk langer vergeleken met de gangbare V3-laders. Hierdoor kan de aansluiting van niet-Tesla’s makkelijker bereikt kan worden. Voorheen kwam het nog wel eens voor dat je twee plekken in beslag moest nemen, afhankelijk van de locatie van je aansluiting. Met de nieuwe Superchargers is dat dus verleden tijd.

Met een maximaal laadvermogen tot 250 kW kunnen de meeste automobilisten na 20-30 minuten laden hun reis weer hervatten

Met een maximaal laadvermogen tot 250 kW kunnen de meeste automobilisten na 20-30 minuten laden hun reis weer hervatten. Ondertussen kan men natuurlijk wat eten of drinken bij één van de drie eetgelegenheden vlakbij. Het nieuwe type laders is nog nergens anders ter wereld te vinden. Dat de nieuwe palen als eerste in Nederland staan, heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ons land één van de eerste landen is waar laden met niet-Tesla’s mogelijk is bij Tesla laadstations.

Ik kom uit Den Haag en was onderweg naar Zwolle, als Tesla-liefhebber wilde ik hier graag eens kijken

Het nieuwe laadstation wordt nu alleen nog gebruikt door Tesla-rijders. We spraken een aantal automobilisten. Jochem was op doorreis van Zwolle naar Amsterdam en moest zijn accu opladen. ,,Ik was erg benieuwd naar dit nieuwe laadstation, ik ben hier nu voor het eerst. De laadpalen zien er anders uit en ik vind het goed dat ze ook geschikt worden voor andere elektrische auto’s.” Daarnaast troffen we Christian, die ook even aan het wachten was terwijl zijn Tesla aan het nieuwste type lader hing. ,,Ik kom uit Den Haag en was onderweg naar Zwolle. Als Tesla-liefhebber wilde ik hier graag eens kijken! Ik heb de indruk dat dit type lader wat stiller is. Ook de langere laadkabel vind ik ideaal.”

TESTEN

Tesla gaat de nieuwe Superchargers in Harderwijk de komende tijd nog testen. Het is te verwachten dat de nieuwe laadpalen ook op andere locaties in Europa gaan komen. Wanneer dit is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Marja Stienstra

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie