!
,Wie nog moet rijden, moet niet drinken.”
,Wie nog moet rijden, moet niet drinken.” Pixabay

Veel meer bestuurders betrapt op rijden onder invloed in Harderwijk: stijging van 174,2 procent

5 december 2022 om 12:54 Verkeer en vervoer

HARDERWIJK Het aantal bestuurders dat wordt betrapt op het rijden onder invloed is in Harderwijk is in de eerste tien maanden explosief gestegen.  Werden in de eerste tien maanden van 2021 66 bestuurders betrapt, in 2022 waren dat er in dezelfde periode 181. Dat is een stijging van 174 procent.

Harderwijk is daarmee tweede wat betreft stijging binnen de provincie Gelderland. De gemeente Harderwijk wordt alleen overtroffen door Ermelo waar het aantal betrapten steeg van 32 naar 110, een stijging van 245,8 procent. In de gemeente Putten steeg het aantal betrapte bestuurders van 10 naar 43, een percentage van 43,3 procent. In Nunspeet ging het om een stijging van 40 naar 74, een stijging van 85 procent.

De gemeenten op de Noord Veluwe springen er negatief uit ten opzichte van het landelijk beeld waar de stijging in totaliteit veertien procent was. Het aantal mensen dat werd betrapt ligt ook boven het aantal van voor de coronacrisis. In de cijfers zijn ook mensen opgenomen die met drugs of bepaalde medicijnen achter het stuur zaten en bestuurders die een alcoholtest weigerden.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Wie nog moet rijden, moet niet drinken

Directeur Wim van Dalen van alcoholinstituut STAP is woonachtig in Ermelo en maakt zich zorgen over de stijging van het aantal betrapten. Al is niet aan te geven welk percentage van de betrapten in Harderwijk zelf woonachtig zijn. Hij denkt dat er mogelijk sprake is van een after coronaeffect. ,,Mensen konden lang niet uitgaan, het is mogelijk dat ze tijd wilden inhalen.” Volgens hem worden mensen die niet drinken soms gezien als spelbrekers. Hij is voorstander van de gedragsregel:  ,,Wie nog moet rijden, moet niet drinken.”  Mogelijk is volgens hem ook van invloed op de cijfers voor Ermelo dat veel Puttense jongeren uitgaan in Ermelo. ,,Maar zekerheid hebben we daarover niet, we baseren ons alleen op wetenschappelijke onderzoeken en dat is hier niet naar gedaan.”

Hij geeft aan dat het alcoholgebruik onder jongeren niet is afgenomen. Volgens het CBS is bijna een derde van mensen die onder invloed achter het stuur zitten jonger dan 25 jaar.

Het aantal mensen dat onder invloed achter het stuur zat is ook hoger dan in 2019, het laatste jaar voor corona. De politie is naar eigen zeggen juist niet meer aan het controleren op de alcoholwetgeving. ,,We hebben evenveel aandacht voor het rijden onder invloed als voorgaande jaren”, aldus een politiewoordvoerder. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie