!
Minimaal net zo veel bomen aanplanten als er verdwijnen.
Minimaal net zo veel bomen aanplanten als er verdwijnen. Markus Spiske via Pixabay

Harderwijk krijgt bomenfonds: voor elke boom die verdwijnt moet een nieuwe worden geplant

25 november 2022 om 15:27 Natuur en milieu

HARDERWIJK De gemeente Harderwijk krijgt een bomenfonds. Daarmee wordt door het college van burgemeester en wethouders uitvoering gegeven aan een wens van de gemeenteraad.

Bij de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wordt een herplant- en compensatieplicht hierin opgenomen. Deze kan worden opgelegd bij het verlenen van de benodigde vergunning voor het kappen van bomen. Bij het kappen van een boom waarvoor vergunning nodig is, wordt een vergoedingsplicht opgelegd van vijfhonderd euro wanneer de voorwaarde voor herplanting niet kan worden nagekomen. Dit bedrag komt overeen met de standaardkosten voor aanplant en nazorg van bomen van de Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen en komt ook overeen met de bedragen die het Harderwijks Beheerplan berekent voor de aanplant van bomen.

Er mag bij de financiële compensatie geen onderscheid worden gemaakt tussen particulieren en niet particulieren. Juridisch en praktisch is dit onhaalbaar. De door de raad toebedachte 31.000 euro aan het Bomenfonds is ook niet mogelijk. Het fonds moet een zuivere bestemming hebben en mag niet als ‘fonds’ dienen waaruit zowel herplant, nieuwe aanplant als instandhouding wordt gefinancierd. De 31.000 euro wordt nu ingezet om de Harderwijker bomenbalans in evenwicht te houden. Dat betekent dat er minimaal net zo veel bomen moeten worden aangeplant als er verdwijnen.

De verwachting is dat de wijziging van de APV in de eerste helft van 2023 kan plaatsvinden. Het definitieve voorstel voor de instelling van een bomenfonds wordt nog aan de gemeenteraad voorgelegd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie