Dineke Bos, Sandra van Delft, Hilde Tempel, Alice Poel, Therese Doppenberg, Marolien Miedema
Dineke Bos, Sandra van Delft, Hilde Tempel, Alice Poel, Therese Doppenberg, Marolien Miedema (Foto: Eugène Evers)

Athlos dames lopen Nederlands Record op marathonestafette

  Sport

Harderwijk - Zes dames van de Harderwijkse atletiekvereniging Athlos hebben afgelopen zaterdag in Rotterdam in estafettevorm een marathon gelopen. Daarbij verbeterden zij het Nederlands record op die afstand in de leeftijdscategorie 45+ met maar liefst zes minuten. De 42,2km werden afgelegd in 3:16.

Omdat het een officiële recordpoging was, had de Atletiekunie zelfs drie juryleden afgevaardigd die alleen maar op de Harderwijkse dames letten. Dat zorde wel voor extra zenuwen bij de loopsters.
Aan deze Ekiden, zoals deze van oorsprong Japanse estafettevorm heet, deden zo'n 300 teams van zes lopers mee. De Ekiden wordt in Japan overigens live op nationale televisie uitgezonden, net als schaatsen hier. De marathonafstand valt bij deze estafette uiteen in drie maal 5km, twee maal 10km en een eindsprint van 7,195km. Die kortere afstanden waren niet simpel voor Dineke Bos, Sandra van Delft, Hilde Tempel, Alice Poel, Therese Doppenberg, Marolien Miedema. Zij trainen normaal gesproken voor de halve en hele marathon. Volgens Alice Poel, naast recordloopster ook hoofdtrainster bij Athlos, "vereisen deze kortere afstanden meer explosiviteit en moesten de loopsters gelijk knallen." Ondanks dat de dames die explosiviteit niet gewend zijn, waren de gestelde streeftijden niet onmogelijk. Maar om een nieuw nationaal record te lopen, moest ieder teamlid wel haar streeftijd lopen. Uiteindelijk liepen een aantal dames nog sneller dan dan van te voren bedacht en werd het record nog meer aangescherpt.

Meer berichten