!
Chrissy en Koen van der Valk met de maquette voor de nieuwbouw (voorgrond) achter de bestaande locatie.
Chrissy en Koen van der Valk met de maquette voor de nieuwbouw (voorgrond) achter de bestaande locatie. Foto: Marco Jansen

Dit zijn de uitbreidingsplannen van Hotel Van der Valk in Harderwijk: tweede locatie achter huidig gebouw en groot zwembad

30 maart 2023 om 16:15 Recreatie

HARDERWIJK Hotel Van der Valk Harderwijk wil met een grote uitbreiding de gast nog beter bedienen. Het nieuw te bouwen pand krijgt zo’n 70 kamers, wellness faciliteiten waaronder een groot zwembad en vijf sauna’s en faciliteiten voor fitness. Onder het pand komt een parkeergarage.

Vestigingsmanager Chrissy van der Valk (30) nam het hotel acht jaar geleden over van haar broer Ted. Zij groeide op in Van der Valk Hotel Schiphol, een groot internationaal georiënteerd hotel met 800 kamers. Een groot verschil met de Veluwe. „Het is hier heel gemoedelijk, daar wen je snel aan. Ik vind Hotel van der Valk Harderwijk ook één van de leukste hotels van ons concern, dat inmiddels bestaat uit 90 hotels in Nederland. Het is een mooie, fijne plek, de gasten vinden het fantastisch en ik ben erg fan van Harderwijk’’, zegt ze over de stad waar ze nu acht jaar woont.

De afgelopen jaren is het steeds drukker geworden. Het hotel van 90 kamers heeft een hoge bezetting van 80 procent. „De veelzijdigheid van de omgeving spreekt mensen aan. Ze komen hier om echt te ontspannen: ze kunnen fietsen en wandelen in de omgeving, lekker uit eten en naar de boulevard in Harderwijk. Voor kinderen is het hier ook leuk. Als mensen langer willen verblijven, dan komen ze snel bij Van der Valk uit. Gemiddeld blijven ze hier 2 a 3 nachten, dat is best lang. Veel gasten zijn verknocht aan de Veluwe en komen terug. We zijn daarom constant bezig met wat je kunt  verbeteren met een mooie menukaart en goede bediening. Dat zien we terug in reviewcijfers. We zijn door de toren met een toekan van 7 meter ook veel zichtbaarder geworden vanaf de snelweg.”

Om de ervaring compleet te maken willen wij een groot zwembad van 25 meter lang bouwen

Het hotel heeft op de vraag ingespeeld door de uitbreiding met een lichte serre aan de zijkant en een veranda bij het terras aan de achterkant in 2020. „De gast wordt steeds meer verwend, want alle hotels die nieuw gebouwd worden, hebben een zwembad en/of wellness. Ook gezinnen met jonge kinderen vinden het fantastisch als er een zwembad is; zij slaan ons nu bij slecht weer een beetje over. Om de ervaring compleet te maken willen wij een groot zwembad van 25 meter lang bouwen. De leisure gast verwacht dat ook stiekem en dan moet je dat ook kunnen bieden. Het hoort bij deze tijd en het maakt de ervaring op deze locatie compleet. Er is ook veel meer vraag naar hotelkamers. Denk je dat het in januari en februari rustig wordt, dan komen er veel zakelijke gasten die een hotelovernachting boeken.”

NATUUR VOORRANG GEVEN

Daarom heeft Van der Valk een aanvraag gedaan voor uitbreiding met 77 kamers en o.a. een groot zwembad. Het originele idee daarvoor is van tafel geveegd, waarna Van der Valk in gesprek is gegaan met belanghebbenden. „We wilden in het verlengde van dit pand nog een kamerblok zetten en haaks erop de wellness. Nu moeten we een los pand bouwen, wat extra kosten betekent voor receptie en bewaking. Dat is wel een beetje dubbelop, maar dit was de beste plek om te bouwen, want voor dit stuk hoeven we maar 9 bomen te kappen. We hebben geluisterd naar de natuurbeschermingsorganisaties en omwonenden belangrijk vinden en geven de natuur voorrang. We hebben een perceel grond gekocht van het Bouw & Infra Park aan de achterkant van het huidige pand. Omdat dit niet in een natuurgebied ligt, stond iedereen er snel achter. Mensen die bezwaren hadden bij de originele ideeën zijn nu ambassadeur voor ons plan. We hebben goedkeuring van de Provincie, de Vogelbescherming en ook de gemeente vindt het een goed idee. Zij maken nu alles in orde qua vergunningen, ik verwacht dat dit proces tot het eind van dit jaar duurt.”

Over de voortgang van het proces zegt Chrissy: ,,Gemeente en Provincie hebben besloten over de toegangsweg. In het plan van Van der Valk rijden gasten via de hoofdentree het terrein op en is er een bospad naar de tweede locatie. Er komt tijdelijk een tweede weg voor het bouwverkeer. Op deze manier is er rust voor de natuur en staat veiligheid voorop. Daarnaast zijn er verschillende initiatieven om de verkeersveiligheid te verbeteren in de omgeving. Hierin spelen wij een actieve rol.”

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Impressie nieuwbouw.

Ik verwacht dat we op ongeveer 70 nieuwe kamers zullen uitkomen

VEEL GLAS

Het ontwerp van het nieuwe pand van drie verdiepingen heeft veel glas en hout. „We willen met natuurlijke materialen werken. Het voordeel van glas is dat je minder energieverbruik hebt voor verlichting. Er komen relaxruimtes, familiekamers en suites en kamers voor mindervalide gasten, waardoor ik verwacht dat we op ongeveer 70 nieuwe kamers zullen uitkomen. We tillen het pand op, zodat er onder een parkeergarage komt en de natuur zo min mogelijk overlast van auto’s heeft. Er komt een daktuin boven de wellness. Alle kamers krijgen een balkon; er komt geen terras, zodat mensen niet allemaal door de tuin gaan wandelen. We willen dat de natuur eromheen zo mooi mogelijk blijft. We zijn ter compensatie bezig met een stuk bos in Oldebroek, een deel is bestaand bos en een deel wordt in fases nieuw aangeplant. Je bent verplicht om 1,5 keer te compenseren, maar onze compensatie is ongeveer 7,5 keer.”

In 2027 verwacht ik dat we daadwerkelijk kunnen openen

Chrissy verwacht dat 2024 het jaar van voorbereiding zal zijn met ontwerptekeningen en financiële onderbouwing van het project. „Dat gaat een tijdrovend proces worden en meestal heeft de bouw van een hotel twee jaar nodig. Daar zullen we in 2025 en 2026 druk mee zijn, dus in 2027 verwacht ik dat we daadwerkelijk kunnen openen. Dat proces om voor de gast iets moois neer te zetten zou ik heel graag willen leiden.”

NEEF

Zij krijgt hierbij ondersteuning van neef Koen van der Valk (27). Hij woont sinds kort in Deventer en werkt sinds twee weken in Harderwijk. In zijn studententijd werd het hotel in Heerlen heropend na een brand, hij was betrokken bij de afbouw en opening van Van der Valk Zuidas in september 2020 en is in 2021 naar Deventer gegaan om de opening van dit hotel te doen. „Ik merk dat de gasten in Harderwijk heel open en benaderbaar zijn en het is een extra uitdaging om het hen nog meer naar de zin te maken. Zaterdagavond kwam er een groep van 12 mensen die wilden eten zonder dat ze gereserveerd hadden. Het geeft voldoening als dat ook lukt. Ik hoop veel aan het bedrijf toe te voegen en van Chrissy de laatste kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Voor mij is dit een voorbereidende stap om hopelijk ooit zelf vestigingsmanager te worden.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie