!
Het hondenbeleid blijft een onderwerp van discussie.
Het hondenbeleid blijft een onderwerp van discussie. Pixabay

Raad gaat akkoord met aangepast hondenbeleid voor gemeente Harderwijk

30 september 2022 om 16:16 Politiek

HARDERWIJK Formeel moet de gemeenteraad eind oktober nog een besluit nemen. Tijdens de commissie Ruimte werd echter duidelijk dat het aangepaste hondenbeleid in de gemeente Harderwijk mag rekenen op steun van vrijwel alle partijen.

Na het definitieve besluit ontvangen alle hondenbezitters een hondenkaart met daarop aangegeven alle regels die voor hen gelden. Indien blijkt dat zij zich keurig aan de regels houden ligt in het verschiet het opheffen van de hondenbelasting. Al had de VVD het liefst dat nu al gezien zoals ze eerder, samen met de PvdA kenbaar hebben gemaakt. De hondenkaart wordt ook gepubliceerd op de website van de gemeente Harderwijk.

Door de raad was in 2021 al in principe akkoord gegaan met het nieuwe beleid. Tijdens de periode dat het ontwerp plan ter inzage heeft gelegen zijn twee zienswijzen (bezwaren) ingediend die tot een kleine aanpassing van het plan hebben geleid.

VRIJSTELLING Zo komt er een vrijstelling voor assistentiehonden. Duidelijk gaat nog gemaakt worden dat assistentiehonden in principe overal welkom zijn en binnen moeten worden gelaten. De baasjes hoeven de hondenpoep niet op te ruimen waar die verplichting wel geldt voor alle andere hondenbezitters. Volgens wethouder Martijn Pijnenburg hoeft hier geen aparte verordening in het leven te worden geroepen: handhavers treden niet op tegen de hondenbezitters met een assistentiehond.

Gerdien Morren (CDA) liet nog even het woord kliklijn vallen waar mensen zich zouden kunnen melden biij klachten over honden. Die hoort ze nogal regelmatig. Pijnenburg geeft aan dat klachten kunnen worden gemeld via Snel Herstel en de buiten beter app. 

OVERLEG Vanuit enkele partijen wordt gepleit voor overleg met natuurorganisaties over de handhaving. Op eigen grondgebied wordt dit gedaan door de gemeentelijke handhavers maar in gebieden die eigendom zijn van natuurorganisaties is dit een zaak van de handhavers van de organisaties zelf.

Pijnenburg verwacht dat die handhavers dat ook gaan doen. Natuurorganisaties zien ook liever niet dat honden los lopen in de bossen. Jan van Panhuis (SGP) wijst vooral op het gebied Mheenlanden in Hierden. Volgens hem laten mensen, al op de toegangsweg die wel eigendom is van de gemeente, hun honden los omdat ze aannemen dat er toch niet wordt gehandhaafd door Natuurmonumenten.

LOSLOOPREN Over een losloopren in Hierden en de effectmeting moet nog besluitvorming plaats vinden bij de behandeling van de begroting. Daarin zijn gelden opgenomen om gevolg te geven aan de twee moties die door de raad hierover in 2021 zijn aangenomen. Het ontbreekt het college van burgemeester en wethouders op dit moment aan budget.

Tessa Pullen (Harderwijk Anders) heeft wel kritiek. Volgens haar is niet geluisterd naar de bevolking maar alleen naar klagers over hondenbezitters.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie