!
Afbeelding
Archief | Pixabay

Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte

26 september 2022 om 12:16 Politiek

HARDERWIJK In verband met de krapte in beschikbare ruimte in binnensportaccommodaties is door het college van burgemeester en wethouders al enkele jaren geleden besloten de seizoensplanning te ‘bevriezen.’ Dit houdt in dat verenigingen de uren behouden die ze hebben. Alleen als uren worden teruggegeven kunnen deze worden toegewezen aan een andere vereniging.

Dat stelt het college naar aanleiding van vragen van de PvdA-fractie in de raad. In het beleid worden criteria gehanteerd met als uitgangspunt dat alle verenigingen recht hebben op ruimte in de binnensport. Dit mede vanwege het feit dat er getraind moet kunnen worden in de accommodaties waar de competities plaats vinden.

De verenigingen worden jaarlijkse op de hoogte gesteld van de planning. Tijdens een bijeenkomst met de clubs is wel duidelijk geworden dat er geen planning mogelijk is die naar tevredenheid is van alle betrokkenen. Ieder jaar wordt wel gekeken naar specifieke wensen van verenigingen en of daaraan tegemoet kan worden gekomen. Hierbij worden ook de mogelijkheden bekeken buiten de eigen accommodaties.

VRAAG De planning wordt gemaakt door het team (sport)accommodaties na een inventarisatie van de wensen. Daarnaast wordt ook de planning voor de scholen gemaakt. Getracht wordt zo goed mogelijk in te spelen op de vraag. Een onafhankelijke commissie, zoals bepleit door de PvdA, heeft volgens het college geen toegevoegde waarde omdat de verenigingen betrokken zijn bij de planning.

Gewerkt wordt met een zomer- en winterplanning. Hierdoor hebben de binnensportverenigingen de mogelijkheid extra uren te huren op het moment dat de buitensportverenigingen geen gebruik maken van de zalen.

KLEIN MATERIAAL In alle accommodaties is een basisinventarisatie voor het bewegingsonderwijs. Daarnaast is er een basis aan toestellen en materialen voor verenigingen die gebruik maken van de betreffende accommodatie. Indien meer spullen nodig zijn dan vindt hier overleg over plaats. Verenigingen dienen zelf voor klein materiaal te zorgen dat ze nodig hebben. Hiervoor heeft de gemeente geen budget.

Gezien de beschikbare ruimte en budget kan niet aan alle wensen van verenigingen worden voldaan. De sportverenigingen kunnen hun klein materiaal in afgesloten ruimtes opbergen. Een beperkt aantal verenigingen heeft nog de beschikking over een aantal eigen toestellen. De bergingscapaciteit laat niet toe dat er voor deze toestellen in afgesloten ruimtes kan worden voorzien. Dat heeft te maken met beperkte ruimte en doorgangen in verband met de nooduitgang.

AANVULLENDE MIDDELEN In het verleden is er van één vereniging materiaal beschadigd geraakt. De kosten zijn door de gemeente vergoed. De verenigingen hebben aanvullende middelen geregeld, zodat de eigen verenigingsmaterialen beschermd kunnen worden opgeborgen en niet door andere gebruikers gepakt kunnen worden.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie