!
Het pand van de Welkoop dat mogelijk verdwijnt voor woningbouw
Het pand van de Welkoop dat mogelijk verdwijnt voor woningbouw Wijnand Kooijmans

Plan voor 516 woningen op terrein huidige van Welkoop

5 juli 2022 om 14:53 Politiek

HARDERWIJK Vandenbrink Onroerend Goed uit Ermelo wil het huidige terrein van de Welkoop in Harderwijk gaan benutten voor de bouw van in totaal 516 woningen. Het college van burgemeester en wethouder staat positief ten opzichte van het plan maar vindt dat voor de eerste schop de grond in gaat er op een aantal zaken wel meer duidelijkheid moet bestaan.

De Welkoop is gelegen tussen de Krommekap en de Newtonweg. Op het terrein staan ook meerdere kassen die niet meer in gebruik zijn. Eigenaar Bert van Den Brink van het Ermelose bedrijf wil het plan ontwikkelen in samenwerking met ontwikkelaar en bouwer Van Wijnen. De aanvraag is dan ook door beide partijen bij de gemeente Harderwijk ingediend.

VOORWAARDE Eén van de voorwaarden voor het plan is dat een goed woon- en leefkimaat moet worden gegerandeerd. Van de woningen wordt 39,5 procent gerealiseerd in de sociale huursector en 36 procent in de middel dure huur. De overige woningen komen voor 14,5 rocent in de vrije sectorhuur en tien procent in de vrije sector koop. 

Bij de gemeente zijn er nog wel zorgen over de verhouding tussen het aantal woningen, beschikbare open ruimte en het aantal parkeerplaatsen dat in het plan is opgenomen. Een definitieve beslissing kan daarnaast pas worden genomen na de vaststelling van de hoogbouwvisie door de gemeenteraad. Ook moet worden gekeken naar de consequenties voor het aangrenzende bedrijventerrein Lorentz.

PROJECTEN Door het college wordt aangegeven dat er met name behoefte is aan sociaal/betaalbare koop. Men vindt dat in het huidige plan hieraan maar beperkt invulling wordt gegeven. Daarnaast moet worden bekeken hoe het initiatief zich, met een voor Harderwijker begrippen groot aantal woningen, zich verhoudt tot andere woningbouwprojecten in de gemeente.

Kwantitatief zijn er voldoende plannen om tot 2030 aan de benodigde woningbouw te voldoen. De locatie van de Welkoop is hierin niet meegenomen. Wanneer wordt gekeken naar de langere termijn kan realisering van dit plan wel wenselijk zijn. Vooral moet worden gekeken hoe het plan zich verhoudt tot andere grootschalige projecten. 

Het gaat dan onder meer om het Waterfront maar ook woningbouw in het plan Nieuw Weiburg waar plannen worden ontwikkeld voor de bouw van tussen de acht- en vijftienhonderd woningen. Ook wil de gemeente vanaf 2026 bouwen in het gebied Kranenburg-Noord zodra hier het asielzoekerscentrum verdwijnt. Ook dit plan is niet opgenomen in de woningbouwplannen van de gemeente.

BEPERKING Meegenomen in de eindafweging wordt onder meer dat woningbouw op het terrein van de Welkoop een beperking kan opleveren voor toekomstige risicovolle bedrijven die zich volgens het geldende bestemmingplan op Lorentz mogen vestigen. Dat maakt dat zodra het plan verder wordt ontwikkeld, moet worden afgewogen of de toekomstige bedrijfsvoering moet worden beperkt voor woningbouw.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie