!
Afbeelding
Pixabay

Regel kostendelersnorm biedt weinig ruimte

25 januari 2022 om 10:03 Politiek

HARDERWIJK Er is voor de gemeente weinig ruimte af te zien van de kostendelersnorm omdat het gaat om regels die dwingend zijn vastgelegd. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van de PvdA en D66.

In schrijnende gevallen wordt door het college het beleid gehanteerd dat de norm wordt verhoogd naar de reguliere bijstandsnorm. Aangegeven wordt dat men wel op zoek is naar de ruimte die er is af te wijken van de kostendelersnorm. In de wet is een aantal uitzonderingen genoemd waar de norm niet van toepassing is.

Het gaat hier om onder andere studerende kinderen, iemand die een commerciële huurprijs betaalt of wanneer aantoonbaar sprake is van een tijdelijk verblijf. De staatssecretaris sociale zaken en werkgelegenheid heeft daarnaast opgeroepen maatwerk te leveren als er sprake is van een crisissituatie, zoals dreigende dakloosheid of één van de partners gevangen zit. Het feit dat er sprake is van een meerderjarig inwonend kind is nadrukkelijk niet uitgesloten van de kostendelersnorm.

Door te gaan studeren vervalt de kostendelersnorm. Bij een eigen inkomen kan worden bijgedragen in de woonlasten. Het college geeft aan dat in veel situaties waarin sprake is van kostendelers de woonlasten ook daadwerkelijk kunnen worden gedeeld en daarom geen reden is af te wijken van de norm.

In de praktijk blijkt dat er regelmatig een beroep wordt gedaan op de reguliere uitzonderingen, bijvoorbeeld als een meerderjarig kind studeert of dat er sprake is van een commerciële relatie. Er zijn bij de gemeente geen huishoudens bekend waarin een strikte toepassing van de wet tot dakloosheid leidt.

De door de gemeenteraad aangenomen motie met de oproep zo veel mogelijk gebruik te maken van de beleidsruimte om inwoners tegemoet te komen wordt door het college omarmd. Vooral omdat dit het nu al gevoerde beleid ondersteunt en waar nodig maatwerk wordt geleverd. Verruiming van de wettelijke regels wordt gezien als een zaak van de wetgever.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie