!
Afbeelding
Gemeente Harderwijk

Wethouder Bert van Bijsteren neemt afscheid, maar nog niet met pensioen

21 januari 2022 om 14:58 Politiek

HARDERWIJK Binnenkort wordt hij 65 jaar. Voor wethouder Bert van Bijsteren een mooi moment te stoppen. In het volste vertrouwen in zijn opvolger mocht de VVD weer de kans krijgen deel te nemen aan het college van burgemeester en wethouders. Deelname vindt hij belangrijk, dan bereik je meer.

Werken aan duurzaamheid. Het mooiste onderdeel van al zijn portefeuilles zo zegt wethouder Bert van Bijsteren. Die onverwacht voor die taak werd geroepen.

Van Bijsteren is geboren en getogen in Harderwijk. ,,Eigenlijk ook nooit weg geweest”, zo zegt hij die ooit werkte op het bureau Warmoesstraat in Amsterdam als politieman. 

,,Ik had al een tijd in de raad gezeten, de meeste tijd als fractievoorzitter. Was commissielid en Statenlid in Gelderland. Bij nieuwe verkiezingen heb ik aangegeven dat het wat mij betreft wel mooi was geweest, tijd voor politiek pensioen. Ben toen een stukje gaan lopen.”

,,Bij de finish in Santiago de Compostella werd ik gebeld dat Christianne van der Wal ging stoppen omdat ze gedeputeerde werd in Gelderland. Of ik haar wilde opvolgen. Daar heb ik ja tegen gezegd, zo is het gegaan. Het was niet gepland, heb er thuis ook nog wel even over moeten praten.”

BAAN Het wethouderschap vindt Van Bijsteren een geweldige baan in alle facetten: ,,Ik ben heel lang bij Harderwijk betrokken, het is dan mooi dat je aan het eind het zo mag afsluiten. Al besef ik dat je het ook als wethouder nooit altijd even goed gedaan hebt.”

Met zijn pensioen in zicht er nog een korte tijd aan vastknopen wilde hij niet. ,,Ik heb het volste vertrouwen in mijn eventuele opvolger Menno Doppenberg. Het is ook ingewikkeld tussentijds in te moeten stappen. Het is mooi geweest, al ga ik niet achter de geraniums zitten.”

,,Ik ga nog niet met pensioen. Wellicht iets doen op het gebied van duurzaamheid, eenzaamheid, ouderen, Dat zijn onderwerpen waar ik al lang mee bezig ben, Misschien kan ik nog iets betekenen op een bestuurlijk vlak. Ik bespreek dat ook wel met deze en gene.”

Zelfingenomenheid past niet bij hem bij de vraag wat hij als wethouder heeft bereikt. ,,Er zijn zo veel mensen die achter je staan, helpen onderbouwen, je verder helpen. Daarin heb ik een rol gehad, het is niet aan mij om daarover te oordelen. Ik heb mijn werk vol overgave gedaan.”

SAMENWERKING Van Bijsteren trekt de kar als het gaat om de toekomstige samenwerking van Harderwijk met Ermelo en Zeewolde. ,,Er zijn daar veel vragen over. Die heb ik zelf ook eerst gehad, We willen het niet meer zoals de samenwerking in het verleden was. Voor de nieuwe samenwerking zet ik mij met hart en ziel in.  Kritische vragen mag, je moet daar het juiste antwoord op hebben. En wrijving geeft glans.”

De scheidend wethouder heeft ook vertrouwen in die samenwerking. ,,Alle drie de gemeenten staan we voor grote opgaven. Samen bereik je meer dan apart. Ook de provincies Gelderland en Flevoland zij  partners en deelnemers in het samenwerkingsverband, Grenspaaltjes verdwijnen, je kunt straks verder zonder dit soort hindernissen.”

Gekeken wordt naar de toekomst tot 2035. ,,Dat is wat verder kijken dan ad hoc. Het is goed afspraken te maken, anders raak je onderweg elkaar kwijt. Het wordt geen rechtspersoonlijkheid, er is dus ook geen personeel om in dienst te nemen. Het is niet zwaar georganiseerd, de inhoud staat op de eerste plaats.”

Acht jaar geleden is gekozen voor een nieuwe bestuursstijl. Van Bijsteren: ,,We zijn een college dat open is en goed benaderbaar. We zijn los gekomen van het nee, tenzij. We willen mensen zelf aan de slag laten gaan. De cultuur is anders dan toen ik het begin in de raad kwam en veel op de rem werd getrapt. Het is zo en laat het zo, was toen vaak aan de orde. Nu is het ja, tenzij.”

Van Bijsteren vindt het belangrijk dat de VVD in het college zit. ,,Dat je daar onderdeel van bent. Je bereikt dan toch meer dan dat je in oppositie zit. Dat je hebt kunnen meewerken aan het collegeakkoord waarbij je verkiezingsprogramma’s in elkaar moet schuiven.”

TOEKOMST Als het gaat om de toekomst van Harderwijk is Bert van Bijsteren duidelijk. ,,Ik hoop dat Harderwijk volop verduurzaamd. Dat duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Hoe we daarmee om moeten gaan.”

Windmolens en een open warmtenet zijn belangrijk. Maar vooral op het gebied van biodiversiteit is er volgens wethouder Van Bijsteren nog veel te winnen. ,,Klimaatadaptatie heeft niet altijd in de picture gestaan. Hoe we om moeten gaan met de hitte, de droogte, de wateroverlast. Het allerbelangrijkste is dat we oog hebben voor circulariteit.”

,,Met circulariteit begint en eindigt alles. Dat we minder gaan consumeren al wil dat niet zeggen dat we op een houtje moeten gaan bijten. Maar als we minder consumeren hoeft er minder geproduceerd te worden. Daar is grote winst te maken. Wat we lenen van de wereld moeten we opnieuw gebruiken. Dat we dingen niet bij het grof vuil hoeven te zetten om de verbrandingsoven in te gaan. Hergebruik is belangrijk.”

Harderwijk heeft een schitterende omgeving. Een mooi natuurgebied, water, een zandverstuiving. ,,Ik ben op veel plekken op de wereld geweest. Maar dan zitten wij op het mooiste plekje. Dat maakt dat je recreatie soms moet beperken. Zodat we kunnen blijven genieten van al dat moois.”

SAMEN Het is een taak die men gezamenlijk moet doen. ,,Het is tijd dat iedereen volop in beweging komt. Duurzaamheid is de kers op de taart van mijn portefeuilles. Duurzaamheid moet voorop staan al verdienen andere onderwerpen ook de nodige aandacht. Duurzaamheid gaat mooie dingen opleveren, het is een andere manier van met elkaar omgaan.”

Van Bijsteren vindt het mooi dat het thema duurzaamheid de afgelopen periode op de kaart is gezet door het college. ,,Daarin is ook de raad belangrijk geweest, soms moet voor duurzaamheid ook de portemonnee worden getrokken. Dat alle partijen duurzaamheid omarmen vind ik een ‘giga’ compliment.”

De komende tijd is er nog volop werk, zo beseft Van Bijsteren. De aanbestedingen die lopen binnen het Waterfront wil hij nog graag meemaken. ,,Het gaat om spannende dingen, daar wil ik bij zijn.” Dat geldt ook voor de start van het zonnepark en de woningbouw in Harderweide waar is gekozen voor meer sociale woningbouw. ,,Het is nog geen tijd achterover te gaan zitten leunen.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie