!
Afbeelding
Pixabay

Locatie bij station laatste kans grootschalige aanpak

17 januari 2022 om 12:52 Politiek

HARDERWIJK De opties voor het aantal te bouwen woningen in het plan Nieuw Weiburg zijn voor de toekomst nog volledig open. Die toezegging deed wethouder Jeroen de Jong bij de behandeling van het voorstel een krediet van 516.000 euro beschikbaar te stellen voor de verdere uitwerking van de plannen.

Op dit moment wil het college van burgemeester en wethouders vooral weten, zo zegt De Jong, of met een getal van 1.100 men in de goede richting zit. Om het juiste en gewenste aantal te bepalen kan er een plan worden opgenomen met daarin de consequenties van bijvoorbeeld drie scenario’s wat betreft het aantal woningen. Dat kunnen er dan achthonderd zijn maar ook dertienhonderd.

Het college is bij het aantal van 1.100 woningen uitgekomen op basis van de huidige woonvisie van de gemeente Harderwijk. Het gaat onder meer om 330 sociale huurwoningen. Het bepalen van het juiste aantal ziet De Jong vooral als een opdracht voor het nieuwe college en de nieuwe raad. Het huidige college wil hen niet al te veel voor de voeten lopen.

ZORG Erik Kleiweg geeft namens de bewoners van een deel van de woningen aan de Stationslaan aan dat er bij hen best zorgen leven. Ondanks dat men blij is dat er woningen gebouwd gaat worden en de ontwikkeling van onderwijsinstellingen Landstede een vervolg kan worden gegeven. Maar de nu al genoemde hoogtes is men van geschrokken. Naast appartementencomplexen van dertig tot veertig meter hoog wordt ook gesproken over een gebouw van zeventig meter hoog.

Daarnaast vraagt men zich af of de door de school gewenste snellere ontwikkelingen van het plan zich verhouden tot de aanpak van het totale gebied. De omwonenden zien dat zelf als één proces. Ook de komst van een bovengrondse parkeergarage roept geen gejuich op bij omwonenden.

De hoogte van de woningbouw maakt ook Richard Schouten als bewoner van het gebied Nachthok boos. Hij vindt dat te veel woningen op een gebied van slechts vier tot vijf hectare worden gerealiseerd waardoor reizigers die per trein station Harderwijk krijgen een gelijk beeld krijgen als ze Arnhem of Nijmegen passeren.

AANTALLEN Ook binnen de raad leeft de vraag welk aantal woningen nu precies gebouwd moeten gaan worden. Men wil zich daarop niet te veel vastpinnen en wellicht via een amendement dit geheel of gedeeltelijk aanpassen als de aanvraag om het krediet in de raad wordt behandeld. Voor wethouder De Jong is het duidelijk dat de raad wat betreft de aantallen nog alle kanten op kan. Maar dat het voor het college wel van belang is om ongeveer te weten welke aantallen en voor wie men wil bouwen. Dan kan daar bij de verdere uitwerking van het plan op in worden gespeeld.

Het gebied Nieuw Weiburg wordt gezien als de laatste grote locatie voor woningbouw binnen de gemeente Harderwijk. Ondanks dat hier niet de totale achterstand aan bijvoorbeeld sociale woningbouw kan worden ingelopen.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie