!
Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Motie onderzoek bomen Nassaulaan

18 oktober 2021 om 15:02 Politiek

HARDERWIJK Een motie van Harderwijk Anders alsnog onderzoek te doen of de bomen aan de westzijde van de Nassaulaan gespaard kunnen blijven heeft niet de instemming van de meerderheid van de raad gekregen. De motie kreeg alleen steun van GroenLinks en een lid van de VVD.

Wijnand Kooijmans

Volgens Gerwin te Pas van HA kan de kap van de beeldbepalende eiken vermoedelijk langjarig worden voorkomen door op dit tracé af te zien van de aanleg van bredere fietsstroken. Dat hoeft volgens hem niet per definitie te leiden tot een grotere verkeersonveiligheid. Volgens hem hechten de bewoners langs het tracé Engelserf-Veldkamp-Nassaulaan in overgrote meerderheid sterk aan het groene karakter van de buurt en willen ze dit ook zo mogelijk behouden. Dat ze uiteindelijk hebben ingestemd met een plan waarbij de bomen worden gekapt betekent volgens hem niet automatisch dat ze de bomen niet zouden willen behouden.

Te Pas erkent dat het niet gebruikelijk is op eerder genomen besluiten terug te komen. Maar dat er omstandigheden zijn die dit wel noodzakelijk maken. Het gaat hem dan onder meer om de impact van het kappen van de bomen en het niet terug te draaien kappen van de bomen. Er vindt wel vervangende aanplant van bomen plaats. Maar het duurt volgens hem heel lang voordat de nieuwe aanplant dezelfde uitstraling en positieve effecten heeft als de grote eiken die op de nominatie staan gekapt te worden.

De motie werd ontraden door wethouder Jeroen de Jong. Volgens hem is er sprake van een complexe situatie. Hij is er niet geheel van overtuigd of een andere inrichting niet alsnog leidt tot een vermindering van de verkeersveiligheid. Maar ook ligt er een verzoek van de Werkgroep Toegankelijkheid het trottoir in deze omgeving te verbreden tot liefst 1,80 meter. Zodat ook mensen met een rolstoel of rollator hiervan gebruik kunnen maken.

Bovendien zijn er ongelukken maar net voorkomen omdat boomwortels dreigden de leidingen kapot te maken. Daarnaast speelt mee dat de bewoners akkoord zijn gegaan met het uiteindelijke plan. Nu alsnog een onderzoek uitvoeren zou betekenen dat het gehele proces met hen moet worden overgedaan. De Jong zegt het belang van bomen te beseffen. Maar voor de 21 te kappen bomen worden er 31 nieuwe bomen geplant. Waarbij de gemeente er voor heeft gekozen dit minimaal bomen te laten zijn die al enigszins uit de kluiten zijn gewassen. “Al zijn die niet zo mooi als de bomen die er staan.”

Te Pas gaf direct aan op weinig bijval te rekenen vanuit de raad. Maar dat zijn partij destijds bij de behandeling van het voorstel de verkeersveiligheid in het betreffende gebied niet alle consequenties goed heeft ingeschat van het kappen van de bomen.

Matthijs van der Mannen (GroenLinks) ziet nog wel mogelijkheden tot een nader onderzoek. Maar dan of de bomen niet elders geplaatst kunnen worden. Maar de meerderheid van de raad ziet ook daarin geen heil. Wilco Bos (PvdA) vindt dat bij het niet kappen van de bomen het principe van duurzaam veilig in het geding is. Hij vindt dat Harderwijk Anders te gemakkelijk over het aspect van de verkeersveiligheid heen stapt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie