!
Afbeelding
Foto: Unsplash

Stoppen met drinken: hoe houd ik het vol?

2 juni 2023 om 06:54 Partnercontent

Alcohol is één van de meest gebruikte genotmiddelen in ons land. Overmatig alcoholgebruik kan een soortgelijk effect op het lichaam hebben als het gebruik van drugs. Toch wordt drinken sociaal geaccepteerd. Sterker nog: een drankje hoort er gewoon bij. “Ach, kom op.” “Doe niet zo ongezellig!” Dat is al gauw wat je hoort als je een keer overslaat. De meeste mensen drinken dan ook graag een glaasje op een terras of op een feestje. 

Als het hier bij blijft, hoeft dit ook geen probleem te zijn. Maar wat als je steeds meer gaat drinken? Ook wanneer hier eigenlijk geen reden voor is? En je zelfs merkt dat je zonder niet meer kunt functioneren? Een alcoholverslaving is verraderlijk. Het gaat meestal erg geleidelijk. Zonder dat je omgeving of jijzelf het doorhebben. Maar wanneer je eenmaal verslaafd bent, wordt het ook heel lastig om hier weer vanaf te komen. 

Minderen of stoppen met drinken is voor veel mensen een stille wens. Ze willen wel, maar weten niet hoe. Als je merkt dat alcohol jouw leven steeds meer beïnvloedt, is het een goed idee om stappen te ondernemen. Maar hoe houd je dit vol? 

Formuleer jouw doel 
Waarom wil je stoppen met drinken? Misschien is het iets waar je al lange tijd mee worstelt. Het is belangrijk om dit voor jezelf duidelijk te krijgen. Wat vind je niet prettig als je drinkt? Tegen welke problemen loop je aan? Formuleer jouw doel en zet deze op papier. Het helpt je inzicht te krijgen in het probleem. Bovendien toont het ook waar je tegenaan loopt en welke voordelen het kan hebben als je stopt. Dit papiertje kun je er weer bij pakken op de moeilijke momenten.

Houd rekening met afkickverschijnselen
Als je gewend bent om wekelijks toch wel een aantal glazen alcohol te drinken, dan moet je er niet van opkijken als je je een tijdje wat slechter gaat voelen. Afkicken van alcohol is niet gemakkelijk. Het vervelende is dat je vaak niet merkt hoe afhankelijk je hiervan was, totdat je besluit te stoppen. 

Afkickverschijnselen kunnen zowel op mentaal als lichamelijk vlak voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan extreme somberheid, slapeloosheid, zweten, misselijkheid en een algeheel onaangenaam gevoel.

Let op: als je een zeer zware drinker bent, kan het gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen. Dan kunnen de ontwenningsverschijnselen dusdanig heftig zijn, dat het risico oplevert voor jezelf en mogelijk ook je omgeving. In dat geval is het beter om eerst de huisarts in te lichten of eventueel af te kicken met behulp van een afkickkliniek. Bij een verslaving is het bovendien prettig om ook professionele hulp te krijgen bij het achterhalen van de oorzaak van het probleem. Zolang die niet wordt aangepakt, is de kans dat je terugvalt erg groot. 

Zoek afleiding 
Veel mensen gaan drinken omdat ze eenzaam zijn, zich vervelen of door te drinken makkelijker in omgang zijn. Weet jij waarom je drinkt? Dan is het goed om deze reden om te zetten in iets anders. Wat zou je in plaats van drinken kunnen doen? Zou je bepaalde triggers kunnen vermijden? Is het een idee om te gaan sporten als je zin hebt in een drankje of om op een andere manier afleiding te zoeken? Drinken is vaak iets wat je jezelf hebt aangeleerd en wat je dus - met veel tijd en geduld - ook weer af kunt leren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie