!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Hoe je je hypotheek kunt verhogen en waarom je dat zou willen

28 maart 2023 om 08:14 Partnercontent

Een hypotheek is voor de meeste mensen de grootste financiële verplichting die ze ooit in hun leven aangaan. Het is dan ook niet vreemd dat er veel vragen en onzekerheden zijn rondom dit onderwerp. Een van de vragen die regelmatig terugkomt is: “Hoe kan ik mijn hypotheek verhogen?” In dit artikel gaan we hier dieper op in en kijken we ook naar de redenen waarom je dit zou willen overwegen.

Wat is een hypotheek?

Laten we eerst even stilstaan bij wat een hypotheek eigenlijk is. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere geldverstrekker om een huis te kunnen kopen. De hypotheek wordt meestal gedekt door het huis dat je koopt: als je de lening niet kunt terugbetalen, kan de bank het huis verkopen om zo het geleende bedrag terug te krijgen. De hypotheekrente die je betaalt, is de vergoeding voor het lenen van het geld.

Waarom zou je je hypotheek willen verhogen?

Als je nadenkt over je hypotheek verhogen, dan kan dit verschillende redenen hebben. Hieronder vind je een aantal mogelijke situaties:

Verbouwen of verduurzamen van je huis
Als je van plan bent om je huis te verbouwen of te verduurzamen, kan het zomaar zo zijn dat je daar extra geld voor nodig hebt. Het verhogen van je hypotheek kan dan een oplossing bieden. Je kunt deze extra lening namelijk gebruiken om de verbouwing te financieren. Bij het verduurzamen van je huis kun je denken aan zonnepanelen, isolatie of de aanschaf van een warmtepomp.

Aflossen van andere schulden
Heb je andere schulden, zoals een lening of creditcard schuld en heb je te maken met hoge rentes? Het kan dan gunstig zijn om deze schulden af te lossen met een extra hypotheeklening. De hypotheekrente is meestal lager dan de rente op andere leningen, waardoor je kunt besparen op de totale kosten.

Aankoop van een tweede woning
Als je een tweede huis wilt kopen als investering (bijvoorbeeld om uiteindelijk te verhuren) of als vakantiehuis, kan het verhogen van je hypotheek ook een goede optie zijn. Je kunt hiermee namelijk een deel van de aankoop financieren.

Hoe verhoog je je hypotheek?

Bespreek altijd eerst met een deskundige of het verhogen van de hypotheek gunstig is voor jouw persoonlijke situatie. Bij Van Bruggen Adviesgroep staan ze je hierover graag te woord. Ben je er over uit, dan zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen:

Inzicht krijgen in je huidige hypotheek
Allereerst is het belangrijk om inzicht te hebben in je huidige hypotheek. Hoeveel heb je nog openstaan? Wat is je huidige hypotheekrente en looptijd? En wat zijn de voorwaarden van je huidige hypotheekverstrekker als het gaat om het verhogen van je hypotheek? Als je deze informatie hebt, kun je bepalen hoeveel je wilt verhogen en tegen welke voorwaarden.

Hypotheekverstrekker zoeken
Als je weet hoeveel je wilt verhogen, kun je op zoek gaan naar een geschikte hypotheekverstrekker. Je kunt hierover contact opnemen met je huidige hypotheekverstrekker, maar je kunt ook bij andere banken of hypotheekadviseurs informeren naar de mogelijkheden.

Hypotheekofferte aanvragen
Als je een hypotheekverstrekker hebt gevonden die bij je past, kun je een hypotheekofferte aanvragen. Hierin staat hoeveel je kunt lenen en tegen welke voorwaarden. Het is belangrijk om de offerte goed door te nemen en eventuele vragen te stellen voordat je de offerte accepteert.

Notaris regelen
Als je de hypotheekofferte hebt geaccepteerd, moet je de notaris regelen. De notaris stelt de akte van verhoging op en zorgt ervoor dat deze wordt ingeschreven bij het Kadaster. Dit is nodig omdat je huis dient als onderpand voor de extra lening.

Houd rekening met extra kosten
Naast de kosten voor de notaris en eventuele taxatiekosten, moet je ook rekening houden met andere extra kosten, zoals de kosten voor het aanpassen van je hypotheekakte en de afsluitprovisie voor de extra lening. Deze kosten kunnen verschillen per hypotheekverstrekker.

Maandlasten helder krijgen
Als je je hypotheek hebt verhoogd, zullen je maandlasten ook hoger worden. Zorg ervoor dat je de nieuwe maandlasten kunt dragen voordat je besluit om je hypotheek te verhogen. Je kunt eventueel ook overwegen om je looptijd te verlengen, waardoor je maandlasten lager worden.

Let op: het verhogen van je hypotheek is niet zonder risico. Je gaat immers een nieuwe lening aan en je huis dient als onderpand. Als je de extra lening niet kunt terugbetalen, kan dit leiden tot financiële problemen en zelfs tot gedwongen verkoop van je huis. Zorg er daarom voor dat je goed hebt nagedacht over de reden waarom je je hypotheek wilt verhogen en of je de extra kosten en maandlasten kunt dragen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie