!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Welk plexiglas moet je gebruiken voor een aquarium?

19 november 2021 om 12:27 Partnercontent

Ben je een liefhebber van vissen en ben je van plan een aquarium te gaan maken? Dan kun je dat prima doen met plexiglas. Het is zelfs een betere keuze dan glas. Toch worden heel veel aquariums nog altijd van glas gemaakt. Waarom het beter met plexiglas gedaan kan worden, en welke soort plexiglas je dan moet gebruiken, leggen we graag uit in dit artikel.

Wat is het verschil tussen glas en plexiglas?

Je ziet bij een aquarium dat er nog altijd veel de keuze wordt gemaakt voor glas. Maar wat is dan precies het verschil tussen glas en plexiglas en waarom wordt er zoveel gekozen voor glas?

Glas is iets helderder dan plexiglas. Je kunt er dus heel goed doorheen kijken. Toch is dit verschil niet heel groot. Het zou zo kunnen zijn dat het bij sommige toepassingen zoals een aquarium de doorslag geeft. Glas is verder een stuk zwaarder dan plexiglas. Je zou kunnen stellen dat dit een nadeel is. Toch zal het bij een aquarium een voordeel zijn, omdat het erg stabiel blijft staan. Daarentegen ga je een aquarium vullen met water, waardoor het toch al een stuk zwaarder en stabieler zal worden.

Verder zijn de volgende verschillen nog belangrijk om te noemen. Zoals gezegd, heeft plexiglas een lager gewicht. Plexiglas is heel gemakkelijk te bewerken, makkelijker dan glas. Plexiglas is gemakkelijk in verschillende kleuren te bestellen en het is licht- en UV-bestendig. Het belangrijkste verschil als we kijken naar een aquarium, is de sterkte. Plexiglas is een stuk sterker dan glas. Juist dat laatste verschil maakt plexiglas toch een logische keuze voor een aquarium.

Zijn er verschillende soorten plexiglas?

Er zijn zeker verschillende soorten plexiglas. En wat is dan de beste keuze voor een aquarium? Natuurlijk zul je willen kiezen voor transparant of helder plexiglas. Je wilt immers de vissen in het aquarium goed kunnen zien. Ga je het aquarium ergens inbouwen? Dan kun je ervoor kiezen om de achterwand wel in een andere kleur te maken.

Een keuze waar we je ook graag op wijzen, is optie voor kraswerend plexiglas. Hier ontstaan minder snel krassen in, in vergelijking met normaal helder plexiglas. Dat kan met een aquarium wel handig zijn, omdat je deze ook af en toe schoon zult gaan maken. Zo weet je zeker dat er minder snel krassen zullen ontstaan.

Dan is er nog de dikte van het plexiglas, want daar zijn ook verschillen in. Zo is er plexiglas van 8, 10 en 12 millimeter dikte. Je vermoedt het waarschijnlijk al, hoe groter het aquarium, hoe dikker het plexiglas moet zijn. In een groter aquarium gaat meer water en daarom moet het plexiglas dikker zijn.

Na het lezen van deze informatie heb je wat algemene richtlijnen als het gaat om het maken van een aquarium. Het is duidelijk geworden dat je zowel met kleuren kunt werken, als met verschillende diktes. Wij wensen je in ieder geval alvast heel veel succes met het maken van een aquarium van plexiglas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie