Jan Henk de Groot zingt in z'n streektaal, het Gronings.
Jan Henk de Groot zingt in z'n streektaal, het Gronings. eigen foto

Troubadour De Groot in De Zin

Overig Deel je nieuws

HARDERWIJK - Jan Henk de Groot is troubadour. Hij komt op vrijdagavond 9 december vanuit Groningen naar Harderwijk voor een bijzonder sfeervol optreden in Centrum de Zin.

Jan Henk de Groot is een geboren liedjesschrijver. Eentje met heerlijk droge humor,  die zijn songs met  veel meer verve uitvoert dan in het genre gebruikelijk is. Kenners rekenen hem tot een van de toppers binnen het gilde der Nederlandstalige singer & songwriters.

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Vanaf de jaren 90 speelde hij in Engelstalige rockbands en acht jaar geleden keerde hij terug naar zijn wortels: het Gronings.

Jan Henks Groningstalige debuutalbum ‘Weerom’ werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes vroeger in ‘Dubbelcassettedeck’ en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in ‘Mamme van Michel’. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. Jan Henk de Groot ontving in 2014 de jaarlijkse muziekprijs  ‘De Grunny’ van RTV Noord. De Grunny wordt uitgereikt aan een Groninger die zich verdienstelijk maakt in de Groninger muziek. Drie jaar geleden, in 2019, mocht Jan Henk opnieuw de Streektaalprijs in ontvangst nemen, ditmaal voor zijn cd ‘De Wolf is Trug’.

Zijn cd Keunenk van Westerdaipsterdale werd in 2016 genomineerd voor de streektaalprijs. In dat jaar ging Jan Henk de Groot op theatertour met ‘Tachtig Tammo!’ Het kalmer aan willen doen in deze hectische tijden is het thema van het programma dat zich afspeelt in het kleinste dorp van Nederland, Westerdiepsterdallen. Z’n eerste single ‘Bonney’ eindigt op 2 in de jaarlijst van RTV Noord. Z’n optredens vinden steeds meer plaats buiten Groningen en de plaat krijgt o.a. in Music Maker en Dagblad van het Noorden 4 sterren.

De muziekavond in Centrum de Zin begint om 20.15 uur. Zaal open: 19.30 uur. Kaarten: 9 euro in de voorverkoop via www.centrumdezin.nl en 10 euro aan de zaal.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 20 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie