Afbeelding
eigen archief

Ad van Nieuwpoort spreekt over ‘Leven zonder oplossing’.

Overig Deel je nieuws

Vóór de coronacrisis waanden we ons meesters van ons lot. Alles leek maakbaar. Tot een microscopisch klein virus ons uit deze illusie wakker schudde. In Leven zonder oplossing laat Ad van Nieuwpoort zien dat die maakbaarheidsgedachte de mens al eeuwen in de weg zit, zowel in onze religieuze tradities als in het moderne, seculiere levensgevoel.

 Aan de hand van de aangrijpende parabel van Job laat Van Nieuwpoort zien dat elke poging tot een antwoord op het menselijk lijden eigenlijk een miskenning ervan is. Job is een mens die alles verliest maar toch overeind blijft. Dat komt omdat het lijden van Job niet wordt weggepoetst, opgelost of verklaard, maar juist in de volle breedte taal krijgt. In Leven zonder oplossing legt Van Nieuwpoort in korte hoofdstukken Jobs verhaal naast de verhalen van mensen die hij in zijn werk tegenkomt in tijden van onzekerheid, ziekte en verlies, maar ook bij rouw, scheiding en burn-out. Het gaat niet om de antwoorden, maar om de goede vragen. Dr. Ad van Nieuwpoort (1966) is een zeer veelzijdig man. In 2017 verscheen over hem de docufilm “Hier ben ik”  van Sarah Vos en Sander Snoep. Hij schreef diverse boeken over de actuele betekenis van Bijbelverhalen.  Verder was hij initiatiefnemer van het project Zingeving Zuidas en oprichter van het ThomasTheater. Ook organiseerde hij onder andere publieke debatten onder de noemer ‘Areopagus’. Zijn laatste boek verscheen in coronatijd, getiteld ‘Leven! Zonder oplossing. De parabel van Job als levensles’ (Prometheus, 2020).

Naast predikant was  Ad van Nieuwpoort jarenlang vast commentator bij het nieuws in het NPO 1 programma Nieuws&Co, thans is hij naast predikant ook toezichthouder bij de Protestantse Theologische Universiteit en veelgevraagd spreker”

De avond vindt plaats op dinsdag 11 oktober 2022 in kerkcentrum ‘Open Haven’, Kerkplein 8 in Zeewolde. Aanvang: 19.45 uur, inloop 19.30 uur. Eigen bijdrage € 4,=. Info: Ria van der Knaap 06-51982531 of trefpunt@pgzeewolde.nl 

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 6 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden