!
Noor Oosterhoff samen met clubgenoot Sem Pater uit Harderwijk, die tweede werd bij de jeugd.
Noor Oosterhoff samen met clubgenoot Sem Pater uit Harderwijk, die tweede werd bij de jeugd. Eigen foto

Noor Oosterhoff uit Ermelo Europees kampioen Jiu Jitsu

8 juli 2022 om 09:00 Overig

ERMELO Noor Oosterhoff uit Ermelo won op 25 juni in België het Europees Kampioenschap Brazilian Jiu Jitsu. Niet een alledaagse prestatie voor een zeventienjarige meid. Oosterhoff is dan ook een opvallende verschijning.

Noor begint: ,,Ik ben een meisje maar zo zie ik er niet uit. Ik had vroeger altijd jongens als vrienden. Ik vond het leuk om in bomen te klauteren en hutten te bouwen. Dat trok mij meer aan dan met barbies spelen. Ik voel me prettiger bij die stoere kant en draag jongenskleding in plaats van een jurkje. Het is niet direct te zien, maar als mensen mij spreken, merken ze dat ik toch wel een meisje ben.”

Oosterhoff doet al vanaf kinds aan vechtsport; op vijfjarige leeftijd begon ze met judo. ,,Een vriendje van mij deed dat en het leek mij leuk en interessant. Vanuit judo heeft mijn trainer, Erik van der Wal, mij betrokken bij het kickboksen, het Brazilian Jiu Jitsu en andere vechtsporten.” Ze traint bij Budo Academy Physical, aan de Harderwijkerweg 147 in Ermelo. 

De budosporten maken je als persoon beter in je sociale omgang en in het normale leven

,,In de dojo (de zaal) worden verschillende budo-sporten gedaan. Budo is een term voor Japanse vechtsporten. Judo, kickboksen, karate, aikido en ook Brazilian Jiu jitsu vallen daaronder. De school in Ermelo heeft ongeveer 120 leden en ik heb daar een heel hecht familiegevoel. De budosporten maken je als persoon beter in je sociale omgang en in het normale leven. Je wilt elkaar sterk maken, sportgericht, maar ook als iemand ergens mee zit praat je erover en probeer je elkaar te helpen. Tegenwoordig geef ik ook veel les aan kinderen, zodat ik wat ik in al die jaren heb geleerd kan overbrengen. Ze beginnen al bij drie jaar met tuimeljudo. Dan leer je een kind met een spelvorm rollen en vallen. Zelf train ik tussen de 10-12 uur in de week en met de lessen erbij ben ik vier uur per dag in de sportschool. Ik begon met een uur in de week en nu ben ik er elke avond. Ik kan daar mijn energie kwijt. Mijn leven is school en sport. Op Landstede MBO zit ik in het eerste jaar van de opleiding Bouw & Architectuur.”

GRONDWERK Met judo heeft Oosterhoff al veel wedstrijdervaring opgedaan en daarbij is zij ook kickbokswedstrijden gaan vechten. Een jaar of zeven geleden vroeg haar trainer of ze ook met de volwassenen Brazilian Jiu jitsu mee wilde doen. ,,Judo is vooral staand werk en Brazilian Jiu jitsu grondwerk. Het doel is om iemand vast te leggen op de grond door bijvoorbeeld een armklem, beenklem of een verwurging af te laten kloppen, zodat diegene zich overgeeft. Daar zijn heel veel technieken voor. Ik vind een armklem leuk om te doen. Je wilt iemand controleren op de grond en vastleggen zodat hij niet meer weg kan. Dat is waar je in wedstrijden naar toe wilt: iemand te laten zeggen: ‘Ik merk dat jij sterker bent dus ik tik af en het is klaar.’ Op de mat wil je elkaar echt aanpakken, dan is er strijd en wil je allebei winnen. Maar ik vind het geen gewelddadige sport. Je kan afkloppen, dan laat je los en dan is het over. Op die manier is het wel gecontroleerd.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Noor Oosterhoff op het podium met Yasmine Naja en Nickolette Stefanova. - Eigen foto

EUROPEES KAMPIOENSCHAP Via haar sportschool had ze zich ingeschreven voor het EK en met een groep leden van de Budo Academy ging ze naar Brussel. Het was voor Oosterhoff extra bijzonder omdat zij als zeventienjarige voor het eerst meedeed in de vrouwendivisie. In sporthal Anderlecht in Brussel kwam Oosterhoff uit in de klasse onder 74 kilo. De eerste wedstrijd was de 37-jarige Nickolette Stefanova uit Bulgarije de tegenstander. De tweede wedstrijd had zij Yasmine Naja (28) uit Nederland tegenover zich. 

 Ik had een verwurging gemaakt en die telde dubbel

,,Ik merkte wel dat zij heel ervaren waren, in hun techniek en ze waren veel kalmer. Je wordt ingedeeld op gewicht en niveau. Ik was voor hun een beetje jong. Je kunt in vijf minuten punten halen met verschillende posities op de grond. De eerste wedstrijd heb ik verloren op punten. De tweede partij heb ik gewonnen op een submission. Ik had een verwurging gemaakt en die telde dubbel. Qua punten had ik daardoor de hoogste score en zo gewonnen. Een vechtster kwam niet opdagen en daardoor was het een strijd tussen ons drieën. Bijzonder dat het zo gelopen is, voor een eerste keer bij de damesklasse is dat wel heel uniek. Daar ben ik wel trots op.”

Oosterhoff begon met de witte band en is na vier jaar in december 2021 gepromoveerd naar de blauwe band. Ze kan nog een bruine, paarse en zwarte band halen. Het volgende toernooi is 8 oktober in Nijmegen. 

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie