Gert Breman en Ciëlle Koers zien hun Eilanden Challenge door corona geschrapt. "We kunnen de 1,5 meter niet garanderen.''
Gert Breman en Ciëlle Koers zien hun Eilanden Challenge door corona geschrapt. "We kunnen de 1,5 meter niet garanderen.'' (Foto: Marco Jansen)

Eilanden Challenge gaat niet door: 'We kunnen de veiligheid niet waarborgen'

  Nieuwsflits

Met diverse waterspellen bewoners van het Zuidereiland en het Noordereiland in Harderwijk beter met elkaar verbinden. Dat was het doel van de Eilanden Challenge tussen ‘Kamp Noord’ en ‘Kamp Zuid’ op zaterdag 29 augustus. De organisatie heeft echter een streep gezet door haar eigen evenement, omdat het de 1,5 meter afstand ‘niet kan garanderen’. "We verplaatsen het naar volgend jaar als de coronamaatregelen het toelaten.”

Marco Jansen

HARDERWIJK - Inzet was de Eilandbeker maar ook een hoop lol en elkaar beter leren kennen. “Het Noordereiland is nieuw en nog niet af. Mensen wonen hier net en omdat het eiland groter is, leren ze hun medebewoners op het water beter kennen.’’ Dat was de intentie van initiatiefneemster Ciëlle Koers (53), sinds november 2019 woonachtig op het Zuidereiland.

Expeditie Robinson

Ze kreeg bijval voor haar idee en de organisatie bedacht een challenge van waterspellen met o.a. sups, kano’s en tubes (opblaasbare funbanden). “In de sfeer van het televisieprogramma Expedition Robinson zouden Kamp Noord en Zuid de sportieve strijd met elkaar aangaan met het idee om meer naar elkaar toe te groeien.”

Honderd deelnemers

De organisatie is met vrijwilligers langs de deuren gegaan om te vragen of iedereen mee wilde doen. “Er hadden zich zo’n vijftig deelnemers aangemeld en volgens de RIVM-richtlijnen was het een challenge voor maximaal honderd mensen", zegt Gert Breman (57), ook bewoner van het Zuidereiland. Hij was enthousiast om mee te doen. “Ik houd van activiteiten en we gaan vaak met elkaar suppen. Ons huis stond er als een van de eerste en in oktober wonen we vijf jaar in het Waterfront. Dit evenement was vooral bedoeld om de contacten en de gezelligheid.”

Tweetal in kano

Donderdag 6 augustus heeft de organisatie unaniem besloten dat het er dit jaar niet van komt. Aanleiding is de persconferentie, waarin premier Mark Rutte oproept om de anderhalve meter afstand ook buiten aan te blijven houden. 

Koers: “In eerste instantie zag ik geen probleem, omdat dit geen contactsport is en het besmettingsgevaar in de open lucht klein is. Maar als organisatie kunnen we de 1,5 meter afstand tussen de deelnemers niet waarborgen. Je zit met zijn tweeën in een kano en staat samen op een sup. Dat zijn niet per se familieleden. En daarbij kun je niet voorkomen dat mensen elkaar tijdens een wedstrijd gaan aanmoedigen."

Politieagent

"Deelnemers hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid, maar wij willen niet als politieagent continu roepen dat ze uit elkaar moeten. Als er wat uitbreekt, wil je dat niet op je geweten hebben.”

Koers heeft een dubbel gevoel: “Dit doet wel pijn. Het kostte veel tijd en energie om alles te regelen. We hadden 70 euro subsidie van de gemeente, Koopmans leverde een ijscokar en Telstar XXL sups. Maar met negatieve publiciteit kunnen we volgend jaar minder snel iets organiseren.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden