Foto: Pixabay

Krijgt Hierden extra woonwijkje?

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Eigenaar Gerrit van der Horst wil wel stoppen met zijn agrarisch bedrijf maar wil in ruil daarvoor een klein woonwijkje bouwen met rond de dertig woningen voor starters. Zijn stoppen is van belang voor de transformatie van vakantiepark De Dennenhoek naar deels wonen en deels flex wonen voor arbeidsmigranten. Ook wordt het mogelijk 24 nieuwe woningen te bouwen.

Wijnand Kooijmans

Van der Horst wil het liefst dat zijn procedure gelijk loopt met die voor De Dennenhoek. Maar de plannen daarvoor zijn in een veel verder gevorderd stadium. Het betekent wel dat de Hierdenaar mogelijk naar de Raad van State moet stappen om zijn rechten ook voor de toekomst te waarborgen mocht hij zijn agrarisch bedrijf toch willen doorzetten wanneer de door hem gewenste woningbouw niet haalbaar is.

Probleem is onder meer op dit moment nog de prijs waarvoor de starterswoningen mogen worden gebouwd. De door de gemeente genoemde prijs van 150.000 euro wordt door Van der Horst als niet haalbaar genoemd. Het zo gaan om een bedrag van minimaal rond de 180.000 euro. Van der Horst zetten zijn bezwaren uiteen tijdens de extra vergadering van de commissie Ruimte.

"Met tegenzin", zo gaf hij zelf aan. Want hij wil een goede buur zijn en heeft eigenlijk niets tegen de plannen van De Dennenhoek. "Je probeert elkaar als buren voort te stuwen. Maar als ons plan het niet haalt moet ik wel mijn eigen bedrijf kunnen voortzetten met de bestaande ontwikkelingsmogelijkheden."

Zijn bedrijf kan een obstakel zijn voor de transformatie van De Dennenhoek naar wonen omdat de geurcirkel van het agrarisch bedrijf voor een groot deel over het vakantiepark ligt. Met daarnaast mogelijke gezondheidsrisico's voor de bewoners door de aanwezigheid van het agrarisch bedrijf.

Mocht de gang naar de Raad van State worden gemaakt wanneer het plan voor De Dennenhoek in september definitief worden goedgekeurd door de raad, dan ziet wethouder Jeroen de Jonge dat niet als onoverkomelijk. De gesprekken met Van der Horst kunnen tot de behandeling van de zaak door het rechtscollege gewoon worden voortgezet.

Tegen het plan voor De Dennenhoek zijn vijf bezwaren ingediend. Onder meer omdat het geluid van de schietbaan bij hotel Van der Valk, het geluid van de helikopter landplaats en het schieten op het Beekhuizerzand een belemmering vormen voor de uitvoerbaarheid van het plan.

Volgens de gemeente blijkt het nergens uit dat de toekomstige woningen op het park binnen de geluidsinvloed van het militaire oefenterrein Beekhuizerzand komen te liggen. Dit terrein hoeft een goed woon- en leefklimaat voor de bewoners dan ook niet in de weg te staan. De gemeenteraad wordt voorgesteld alle bezwaren ongegrond te verklaren, inclusief het bezwaar van Gerrit van der Horst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden