De bedenkers van een Calisthenics park kregen van wethouder Jeroen de Jong een cheque van 45.000 euro voor hun winnende stadsidee.
De bedenkers van een Calisthenics park kregen van wethouder Jeroen de Jong een cheque van 45.000 euro voor hun winnende stadsidee. (Foto: Gemeente Harderwijk)

Met veel promotie wint het Calisthenics park

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Met 846 van bijna 3.000 uitgebrachte stemmen is het Calisthenics park gekozen tot Stadsidee 2020. De initiatiefnemers kregen de cheque van 45.000 uit handen van Jeroen de Jong. De wethouder wil het idee binnen een jaar realiseren.

Marco Jansen

Het Stadsidee beleefde het eerste lustrum en De Jong ziet dat er goed gestemd wordt. “De winnaars hebben keihard gewerkt om stemmen te werven door o.a. oproepen doen, te flyeren, en ze hebben hun verhaal goed onderbouwd. De concurrentie was pittig, want ook de upgrade van de skateboardbaan deed het met 800 stemmen goed in de publieke opinie.”

De initiatiefnemers gaan nu met de gemeente in gesprek over de uitvoering van het plan. De Jong: “Over het waar, hoe en wat luisteren we vooral naar de winnaars. Zij mogen mede bepalen in overleg met de buurt wat nodig is. Soms zijn parkeerplekken een issue. We willen ook niet teveel voorzieningen op één plek.''

De winnaars zijn Soufiane El Ousrouti (22), Bilal Hamane (26), Mohammed Aikar (29) en Zakaria Talhi (27). Laatstgenoemde is initiatiefnemer en beleeft de uitreiking via een videoverbinding vanaf zijn vakantie op Kreta. Talhi: “Toen de sportscholen door corona dicht moesten, gingen we met een paar jongens sporten op het calisthenics toestel op het Strandeiland. Er kwamen steeds meer jongens bij, dus besloten we uit te wijken naar een calistenics park in Putten. Dit wilden we ook graag in Harderwijk en een dag voor de deadline van het Stadsidee op 29 mei hebben we ons projectplan ingediend.”

Stemmen werven

Nadat het plan was goedgekeurd begon het stemmen werven. Via diverse kanalen werd het bereik vergroot. Mohamed: “Met een promotieposter hebben we op de boulevard mensen benaderd en we hebben ondernemers gezocht om ons idee te delen.” Soufian verzamelde stemmen bij zijn familie en vrienden en via de groepsapp met 50 jongeren van zijn werk bij Dirk van den Broek. En als eindsprint is op Facebook twee weken een betaalde advertentie geplaatst, vult Bilal aan. “Calisthenics zijn horizontale en verticale palen, op verschillende hoogtes. Het is bekend van steden als Barcelona, waar dergelijke parken op het strand staan. Je traint met je eigen lichaamsgewicht als weerstand, het is geschikt voor jong en oud. Mensen denken ook mee. Zo kregen we de suggestie om verticale palen op te nemen in ons plan.”

De vrienden noemen zichzelf inmiddels de Bar Brothers en hebben een Facebookpagina Calisthenics Park - Harderwijk. Mohamed vindt buiten sporten in coronatijd een uitkomst. “Je hebt alle ruimte om afstand te houden en kunt er elk moment van de dag naar toe, helemaal als er verlichting komt. Het is lekker om in de frisse buitenlucht te sporten. Je wordt creatief in het bedenken van oefeningen. Je kunt het zwaarder maken met weerstand elastiek of een rugtas met zand. Je traint verschillende spiergroepen. We zijn de afgelopen maanden sterker geworden.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden