Burgemeester Harm-Jan van Schaik en kinderburgemeester  Isabella Hoeve gaven het startsein bij de Essenburgh voor 'Harderwijk op wereldreis'.
Burgemeester Harm-Jan van Schaik en kinderburgemeester Isabella Hoeve gaven het startsein bij de Essenburgh voor 'Harderwijk op wereldreis'. (Foto: Pepijn Albers)

Harderwijk op wereldreis in 77 dagen

  Nieuwsflits

HIERDEN - Vrijdag startte de actie 'Harderwijk op Wereldreis' met 3 kilometer wandelen vanaf Kasteel de Essenburgh in Hierden, waar burgemeester Harm-Jan Schaik het startsein gaf met kinderburgemeester Isabella Hoeve. Tegelijk werd ook vanaf het stadhuis gestart door een groep met wethouder Marcel Companjen en kinderwethouder Nino Petersen.

Marco Jansen

 Diverse bekende sporters ondersteunden de actie, met als doel in 77 dagen 62.000 kilometer af te leggen. In Hierden liepen ex-profvoetballer Bert Konterman en voormalig schaatskampioene Marianne Timmer mee, in Harderwijk Bram van Polen (PEC Zwolle). Dag 1 legden 40 Harderwijkers 366 kilometer af.

"Ik ben door mijn rug gegaan, maar de fysiotherapeut zegt dat het belangrijk is om te wandelen’’, zegt Timmer, die haar hond mee heeft. Het initiatief om samen kilometers te maken vindt ze een ‘onwijs leuk idee’. “Ik sta het graag bij om het bekendheid te geven, zodat mensen zich gaan aansluiten. Ik weet hoe belangrijk het is om gezond te blijven, zeker in deze coronatijd. Zelf loop en fiets ik nog veel en doe krachttraining. Ik ben nog steeds verslaafd.”

Bert Konterman wordt in januari 50 en voelt dat door 15 jaar topsport de slijtage heeft toegeslagen. “Dat merk ik aan heupen en knie. Ik houd van bewegen en een stukje hardlopen gaat nog wel. Een balletje trappen gaat moeizamer.” Dit lokale idee vindt hij ‘hartstikke mooi’. “Ik woon hier en ken veel mensen, dus vind ik het leuk om mee te wandelen. Met de bondscoaches bezochten we basisscholen door het land en zijn we geschrokken hoe weinig door kinderen bewogen wordt.” Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “Je ziet vaak dat een aanleiding nodig is om in beweging te komen. Hierden Vitaal, Athlos en Loopgroep Maxima gaan vandaag met elkaar op pad.”

Het idee van samen kilometers maken is van Athlos en werd overgenomen door Kees Grovenstein, die als maatschappelijk sportcoach met zijn groepen virtueel naar Parijs, Berlijn en Basel liep. GA Harderwijk pakt het nu op voor een brede doelgroep in Harderwijk en Hierden. “Mensen kunnen niet op vakantie en de avondvierdaagse ging niet door. Zo ontstond dit idee voor een virtuele loop om de wereld heen. We willen veel Harderwijkers en Hierdenaren stimuleren te wandelen, hardlopen skeeleren, of met een rolstoel in beweging te komen. Ook al gaan ze deze zomer niet op vakantie, dan toch gaat heel Harderwijk ‘op reis’.

De route loopt virtueel van Harderwijk naar Turkije, Hong Kong, Indonesië, Australië en steekt via de Grote Oceaan over naar Suriname, Mexico, Amerika om via Marokko terug te komen in Harderwijk. Daar is 25 september de finish met een obstacle run in het Crescentpark. “We hebben tien mijlpalen. Bij elke tussenstop is er een activiteit. We werken samen met o.a. de Turkse moskee die hun achterban activeert en ondernemers voor leuke acties. Ik verwacht toch enkele honderden deelnemers.”

De kilometers kun je registreren op www.gaharderwijk.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden