Een optreden van singer-songwriter Jur de Leeuw op het Open Podium in het Oude Stadhuis.
Een optreden van singer-songwriter Jur de Leeuw op het Open Podium in het Oude Stadhuis. (Foto: Marco Jansen)

Samen muziek maken mag weer

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Op 6 maart was het eerste Open Podium in het Oude Stadhuis, maar door corona kreeg dat geen vervolg. Door de verruiming van de overheidsmaatregelen was er vrijdag 3 juli een tweede editie. “We gaan het vanaf nu iedere vrijdagavond proberen’’, aldus coördinator Bart Eleveld.

Marco Jansen

Eleveld runt in opdracht van Cultuurkust het horecadeel. “De locatie is schitterend en we zijn blij dat we eindelijk weer aan de bak kunnen. Cultuurkust wil kunst, theater en ook muziek laten zien.” Eleveld heeft al wat aanmeldingen gekregen. "Jongeren van 16-17 jaar maar ook mensen van 68. Het is de bedoeling dat muzikanten elkaar vinden om hier iedere vrijdagavond van 20.00 tot 23.00 uur in een jam-achtige sessie muziek te maken.” Om de ruimte te garanderen kunnen er maar drie mensen tegelijk op het podium. Publiek kan gratis naar binnen, al is het aantal bezoekers door de maatregelen veel beperkter dan de eerste keer. “Toen was het druk en goed bezet; we zitten nu op 25 mensen inclusief de muzikanten.’’

Cultuurkust zorgt voor instrumenten: er is een piano, conga’s (handtrommels) en een basgitaar. "Eigenlijk is het de bedoeling dat muzikanten hun eigen instrument meenemen. Zodra iemand klaar is met zingen wisselen we de stofkapjes over de microfoons en worden ze ontsmet.”

Popschool open

Een week nadat Popschool Harderwijk dicht moest gaven de docenten online les. De fysieke lessen in de lokalen zijn in juni weer hervat en sinds vorige week is er weer band coaching. “Zingen mag ook, maar absoluut gescheiden. Zangdocenten geven les achter een scherm van plexiglas", zegt gitaardocent Tino Duchateau. In het lokaal zijn werkplekken getaped. De docent zit 2 meter van de leerlingen. De eerste bands repeteren ook weer. Maar wel op 1,5 meter afstand van elkaar”, somt hij de regels binnen de Popschool op. “Kinderen wachten in een getaped vak en worden door de docenten opgehaald als het lokaal is ontsmet. Gitaristen en drummers zijn verplicht hun eigen instrumenten en drumsticks mee te nemen. Onze keyboards en piano’s staan er wel en de toetsen worden na elke les ontsmet.”

PodiumPlantage

Afgelopen weekend was er ook weer een PodiumPlantage: een zaterdagmiddagconcert in de Plantagekerk. Dit is in 2017 opgezet door Adriaan Sterken en Govert van den Boom en trekt tien keer per jaar minstens 100 luisteraars. Meer mogen er op dit moment ook niet in de kerk. Sterken heeft per mail 96 aanmeldingen ontvangen voor het concert van het duo Just Fantasy – klassieke sopraan Marjon Strijk met organist Henk Veldman. “Bezoekers kwamen achterin de kerk binnen en gingen er aan de voorkant weer uit. Een commissie van uitgeleide stelde vragen over hun gezondheid en bracht ze naar hun plaats.” Op 25 juli komt Gert van Hoef. “Deze organist geldt als de ‘André Rieu' van het orgel. Hij speelt niet alleen Bach of orgelmuziek, maar ook populaire filmmuziek.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden