Diploma-uitreiking MijnSchool: (vlnr) Mary van Dusschoten, Marvick Schneider, Marcel Companjen en Evert van der Meer. (foto: Marco Jansen)
Diploma-uitreiking MijnSchool: (vlnr) Mary van Dusschoten, Marvick Schneider, Marcel Companjen en Evert van der Meer. (foto: Marco Jansen) (Foto: Marco Jansen)

Praktijkdiploma primeur MijnSchool

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Marvick Schneider en Mary van Dusschoten hadden maandag de primeur om het eerste MijnSchool praktijkdiploma te ontvangen uit handen van wethouder Marcel Companjen.

Marco Jansen

Dinsdag kregen nog 35 andere leerlingen hun praktijkdiploma. Het is de eerste keer dat MijnSchool nu een officieel en landelijk erkend diploma voor praktijkonderwijs toekent. “Dat dit is gerealiseerd is heel fijn, want we werken hier al jaren naar toe’’, zegt schooldirecteur Evert van der Meer. “In 2019 is het praktijkdiploma landelijk ingevoerd voor de 175 praktijkscholen (29.000 leerlingen), maar voor een goed examenreglement hadden wij nog een jaar nodig.’’ MijnSchool heeft nu naast de negen brancheopleidingen een overkoepelend diploma praktijkonderwijs. "Wij helpen leerlingen de juiste keuzes te maken tijdens hun schoolloopbaan van vijf jaar en leren hen zelf de regie te nemen over hun leven. Waar kies je voor en waarom? We leren hen reflecteren op hun eigen werk en zo worden ze sneller zelfstandig.”

Dyslectisch

Marvick (18) uit Harderwijk toont het diploma – een examenpapier van DUO met een watermerk en een persoonlijk nummer. Vijf jaar geleden kwam hij binnen op MijnSchool. “Ik ben dyslectisch en basisschool De Brug zag dat ik het niet ging redden op een andere middelbare school. MijnSchool is dichtbij en ik heb hier een entreeopleiding mbo niveau 1 gecombineerd met Landstede.’’

Mary (18) uit Ermelo kwam via de naastgelegen school De Springplank voor speciaal basisonderwijs bij MijnSchool terecht. Zij volgde de opleiding Winkelvaardigheden van kenniscentrum Handel en is ook na vijf jaar klaar. Ze liep stage bij de Hema, Kruidvat en de Boni in Ermelo. Bij deze supermarkt krijgt zij in september een vast contract. “Ik houd van drukte en vind het leuk om klanten te helpen. In de winkelpraktijk heb ik geleerd hoe ik klantvriendelijk moet zijn en kassavaardigheden.’’

Marvick kon zijn ei vooral kwijt omdat hij met zijn handen mocht werken. “Bij de meeste scholen heb je niet veel handenarbeid. Ik heb in de keuken gewerkt, geleerd om stoffen te naaien en metaal en hout te bewerken. Die praktijkvakken kan ik in het dagelijks leven toepassen. Ik heb ook geleerd om te gaan met dyslexie. Doordat de lessen niet te snel gingen, kon ik het bijhouden.”

Hij liep stage bij diverse timmerbedrijven en heeft een diploma houtbewerken. Ook haalde hij een VCA-certificaat voor de bouw. Toch kiest Marvin nu een andere richting. ”Als kind was het al mijn droom om bij de mariniers te gaan. Ik wil nog steeds het leger in en kan nu door mijn mbo niveau 1 diploma van de entreeopleiding doorstromen naar de Veva groep niveau 2. Bij het grondoptreden leer ik de skills van een militair.”

Werk of doorstromen

MijnSchool, opgericht in 1984, telt nu 197 leerlingen. Ze zijn drie dagen per week op school en gaan de andere twee dagen op stage. Ook wordt samengewerkt met Landstede MBO. Van der Meer merkt trots op dat 92 procent van de uitstroom doorgaat in een baan of verder gaat met school. “Op stages merk je wat bij je past. Wij werken het laatste jaar toe naar een passende baan en een vast contract of doorstroming.”

Wethouder Companjen vindt het belangrijk dat praktijkonderwijs goed gewaardeerd wordt. “De neiging bestaat om het te vergeten, maar je hebt ook jongeren nodig die hout bewerken en in de supermarkt staan. Iedereen heeft talenten gekregen en die moeten we zo goed mogelijk benutten. En wie zich prettig voelt bij praktijkonderwijs, moet daarin kunnen excelleren. Het is fijn dat dit in Harderwijk kan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden