Het is een roerige tijd geweest voor Harm-Jan van Schaik in zijn rol als burgemeester van Harderwijk.
Het is een roerige tijd geweest voor Harm-Jan van Schaik in zijn rol als burgemeester van Harderwijk. (Foto: )

Beslissingen nemen vanuit het tuinhuisje

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Het is een roerige tijd geweest voor Harm-Jan van Schaik in zijn rol als burgemeester van Harderwijk en vice-voorzitter van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Waar hij gewend is mensen persoonlijk te benaderen moest dat nu ineens op een andere wijze omdat hij het contact met de samenleving wilde behouden.

Wijnand Kooijmans

Een enorme waardering voor de samenleving. Dat klinkt steeds weer terug in de woorden van burgemeester Harm-Jan van Schaik wanneer hij terugblikt op het verloop van het corona-tijdperk tot nu toe. Hij vindt het spannend hoe de versoepelingen uitpakken waarbij voor hem van het grootste belang is dat de anderhalve meter afstand wordt bewaard.

Harderwijks eerste burger vindt het fijn om te zien dat in het ziekenhuis St. Jansdal rustig is na een spannende tijd. Met als grootste vraag: kunnen we de drukte aan. Hierbij is, volgens hem, duidelijk geworden dat het ziekenhuis een regiofunctie heeft. “Er is met liefde en passie gewerkt, maar dat geldt ook voor andere zorginstellingen en de vrijwilligers, zoals ZorgDat, Careander, Zorggroep Noordwest Veluwe. ZorgDat had bijvoorbeeld duizend vrijwilligers.’

Naast angst zijn mensen, zo geeft Van Schaik aan, ook gaan beseffen wat belangrijk is in het leven. Hij wijst ook naar Nunspeet, zwaar getroffen door de vele overlijdens als gevolg van corona. “Dat was ook hier merkbaar. Het doet je wat als in rouwcentra kisten met overledenen uit Nunspeet staan opgesteld omdat daar geen plaats meer was.”

Het corona-virus heeft geleid tot veel initiatieven vanuit de samenleving. “Als gemeente hebben wij die mogelijk gemaakt en de ruimte gegeven waar mogelijk. Ik heb meeleven gezien met zorgpersoneel. Wij hebben gezegd ‘zie om naar elkaar, spreek elkaar aan. Het is mooi hoe vrijwilligers zich hebben ingezet om eenzaamheid van mensen te voorkomen.”

Hij roemt de samenwerking tussen kerken en horeca die gezamenlijk hebben gekookt voor mensen die dat even niet zelf konden. “Partijen die hiervoor elkaar niet direct zo vonden. Als gemeente hebben wij alles gedaan om aanvragen voor de tijdelijke ondersteuning zelfstandige ondernemers binnen twee dagen te verwerken. Dat red je normaal niet. Er is met passie gewerkt om ondernemers niet door het ijs te laten zakken.”

Van Schaik vond het moeilijk organisaties te melden dat hun activiteit niet door kon gaan. Hij denkt aan de mensen die een jaar hebben gewerkt aan een uitgebreid programma 75 jaar herdenking bevrijding. “We hadden een alternatieve datum eind augustus. Maar ook die kon niet doorgaan. We kijken nu wat de versoepelingen betekenen voor de activiteiten in het najaar. Harderwijk is een evenementenstad.”

Van Schaik wijst op het ondernemersloket van ondernemers en Heerlijk Harderwijk. "Daar hebben we als gemeente subsidie voor verleend. Het draait heel goed, mede omdat het niet direct is gelinkt aan de gemeente. Vragen komen gestructureerd bij ons binnen. Wij hebben getracht de zorgen bij iedereen zo veel mogelijk weg te nemen. Met kerken gesproken over de invulling van het pastoraat en hoe zij mensen konden bereiken en hoe deze mensen konden worden begeleid.

Het is voor Harm-Jan van Schaik best ook een aparte periode geweest. "Je zit dan thuis met vijf kinderen en een hond. Mijn echtgenote hield zich bezig met thuisonderwijs. Maar kinderen draaien toch om je heen."

Harderwijks eerste burger is blij dat er geen signalen zijn dat het huiselijk geweld is toegenomen als gevolg van de corona-crisis. "We hebben er wel strak ingezeten. Zoals we ook hebben moeten besluiten een aantal voetbalveldjes af te sluiten. De regels werden niet in acht genomen, om ze open te kunnen houden moest je er als het ware een handhaver bijzetten. We kregen ook veel verzoeken van omwonenden handhavend op te treden. De veldjes zijn nog steeds dicht, we moeten gaan kijken hoe we dit weer kunnen openstellen."

Harderwijk is een stad van de horeca. Van Schaik prijst de samenwerking die is ontstaan tussen horecaondernemers. "Dat hadden we vijf jaar geleden niet voor mogelijk gehouden."

In een tweet geeft de burgemeester van Harderwijk graag zijn mening. "Ik stoor mij er aan als mensen samenpakken. Dat zeg ik dan ook. Ik vind dat ik dat mag doen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden