Wart de Goede, manager front office & operations, bij een informatiebord, waarmee het Dolfinarium op luchtige wijze duidelijk maakt wat 1,5 meter afstand inhoudt. Foto Marco Jansen
Wart de Goede, manager front office & operations, bij een informatiebord, waarmee het Dolfinarium op luchtige wijze duidelijk maakt wat 1,5 meter afstand inhoudt. Foto Marco Jansen (Foto: Marco Jansen )

Dagje uit in Dolfinarium in shifts

  Nieuwsflits

Woensdag 27 mei heropende het Dolfinarium Harderwijk de poort na 2,5 maand zonder bezoekers. Een dagje uit in het zeezoogdierenpark kan weer, maar wel volgens een vast schema en routing. “Het moet wel een leuk dagje uit blijven, dus waar het kan brengen we de maatregelen luchtig”, aldus Wart de Goede, manager front office & operations.

Marco Jansen

HARDERWIJK - Het team heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan een plan van 20 pagina’s dat in combinatie met het protocol Veilig samen uit, opgesteld door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en de Club van Elf dagattractieparken, is ingediend bij de Veiligheidsregio. “Op 15 mei kregen we akkoord om per 27 mei open te gaan. Na een rustige start was het een goed Pinksterweekend. Vanaf volgende week gaan we ook op woensdag open en vanaf 1 juli weer volledig.”

Reserveren

Een dagje Dolfinarium kost in coronatijd 18,50 euro. Daarvoor mag men vier uur op het park blijven. Kaartjes moeten van tevoren worden gereserveerd. Ook abonnementhouders en wie al een kaartje heeft, wordt verzocht op de website een dagdeel te reserveren. Het Dolfinarium werkt nu met shifts: een ochtend- (9.00-13.00 uur) en een middagshift (13.30-17.30 uur). Mogelijk komt er in de zomer nog een avondshift van 18.00-21.00 uur. “Dit doen we voor maximale spreiding van de bezoekers. We zijn begonnen met maximaal 200 kaartjes per shift en dat bouwen we stapsgewijs op tot vooralsnog maximaal 1500 bezoekers per shift. We zullen pas eind juni op die maximale capaciteit uitkomen. Tussentijds evalueren we met de mensen die op het park lopen en andere operationele medewerkers. In het hoogseizoen hadden we dagen richting 10.000 bezoekers. Dat zijn er nu maximaal 3000 verspreid over de dag. ”

Het Dolfinarium kent nu nog één hoofdingang, maar krijgt er een extra ingang, rechts van de entree bij. “We gaan de oude ingang weer in gebruik nemen. Momenteel zijn er vier kaartcontrolepunten, 60% van de normale capaciteit. Aangezien bezoekers bij binnenkomst uitleg krijgen, zijn meer controlepunten nodig om opstoppingen te voorkomen.”

Gele route

Door het park worden twee looproutes met pijlen en bebording aangegeven. “Als mensen binnenkomen, sturen wij ze vanaf de hoofdingang een kant op. Op de gele route maak je het rondje langs de Dolfijnendelta en kom je walrussen, dolfijnen en zeeleeuwen tegen. De zeeleeuwen zwommen in het Zeeleeuwentheater, maar we zagen geen mogelijkheid om daar een voorstelling te doen. De capaciteit was zo minimaal dat we dan teveel voorstellingen op een dag moesten houden. Daarom zijn de zeeleeuwen verplaats naar de Zeeleeuwenzee; een afgeschermd gebied van de Dolfijnendelta.”

Blauwe route

De blauwe route gaat langs de Steller zeeleeuwen, de zeehonden, de bruinvissen en het roggenrif, met nieuwe educatieve wandschilderingen. “Het hoogtepunt op de blauwe route is de nieuwe dolfijnenvoorstelling Oceanica. Er zijn try-outs gedraaid en hij gaat binnenkort in première. De muziek en video zijn nog gefinetuned. Tijdens de inloop geven de trainers op het scherm uitleg over de dieren. ” Voor het DolfijndoMijn zijn veel maatregelen getroffen. “De helft van de stoeltjes zijn eruit gehaald om de afstand te waarborgen: verticaal 1,5 meter en horizontaal drie stoeltjes. We laten nu tot 650 bezoekers door vijf ingangen naar binnen. Dat is een derde van wat het was. Vier uur lijkt misschien aan de korte kant voor een gemiddeld parkbezoek, maar door kortere en meer voedermomenten in plaats van een uitgebreide zeeleeuwen of walrussenvoorstelling kan je op een vrijblijvende manier kennismaken met alle dieren die we hebben.”

De binnenhoreca is afgesloten en alle buitenhoreca op het park is nu afhaal. Het buitenterras is sinds maandag 12.00 uur geopend. De souvenirswinkel is nu in een restaurant en ruimer van opzet. Overal op het park zijn afstandsmarkeringen aangebracht. “Bij de dierenverblijven geverfde walrussen en dolfijntjes op de grond, bij de ingangen en horeca voetjes. Bij binnenkomst laten we al zien wat 1,5 meter is: 1 babydolfijn, 2 roggen, 3 stoeltjes in het DoMijn of 4 makrelen. Het moet wel een leuk dagje uit blijven voor iedereen, dus waar het kan brengen we het luchtig.” De speeltuinen zijn open voor kinderen tot 12 jaar. “Vrij bewegen en spelen is een belangrijk element. Waterpret hopen we eind deze maand te openen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden