Het Morgen College heeft met alle geledingen nagedacht over de 1,5 meter school, dus ook de leerlingen (voorgrond). Foto: Morgen College
Het Morgen College heeft met alle geledingen nagedacht over de 1,5 meter school, dus ook de leerlingen (voorgrond). Foto: Morgen College (Foto: Morgen College)

Kwart van leerlingen tegelijk op school

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Vanaf dinsdag 2 juni openen de middelbare scholen weer hun deuren. Er wordt rekening mee gehouden dat de combinatie van fysiek en online onderwijs ook na de zomer doorgaat.

Marco Jansen

De eerste schooldag na Pinksteren staat op het Morgen College in het teken van het mentoraat. “We besteden 2 tot 3 uur aan de afgelopen periode en leggen uit hoe we het de komende weken gaan doen. Het is een vernieuwde kennismaking”, vertelt directeur Edwin Blok. Vanaf woensdag komen leerlingen gefaseerd in groepen op school. De looproutes zijn aangeven, overal hangen aanplakbiljetten met gedragscodes en er is een 1,5 meter stok bij de entree. “We beginnen om 8.30, 9.00 en 9.30 uur voor zo min mogelijk gezamenlijk verkeer. De meeste groepen bestaan uit tien tot twaalf leerlingen, voor enkele grote lokalen vijftien. Pauzes zijn in het lokaal en voor docenten brengen we weer de koffie rond zoals vroeger.”

Leerlingen die niet op school zijn volgen dezelfde les online thuis. “Uitgangspunt is dit hybride leren niet voor vier tot vijf weken te organiseren, maar tot 1 december. Een groep van tien mensen, inclusief leerlingen, is tot dit onderwijskundig plan gekomen, met ook praktijk- en gymlessen.”

Ook het Christelijk College Nassau-Veluwe houdt de door de overheid aanbevolen combinatie van online en fysieke lessen aan. “Een kwart van de leerlingen, ongeveer 300, kan volgens de RIVM maatregelen tegelijk op school zijn. Dat is een hele puzzel, met maximaal tien leerlingen per lokaal. We gebruiken meerdere ingangen. We nodigen alle leerlingen uit om te kiezen welke ondersteuning ze nodig hebben bij de online lessen voor de toetsweek, die rond 20 juni begint”, aldus rector Elly Bakker-Pierik.

De school is dagelijks open van 14.00 tot 17.00 uur, waarbij het CCNV kijkt ook naar het sociale aspect: ontmoeten. Daarom zijn er ’s middags ook mentorlessen, gymlessen en onderwijs in creatieve vakken. “Omdat een norm per lokaal geldt, is dit ook op inschrijving. We denken dat de combinatie online-fysiek goed bij onze havo- en vwo-leerlingen past.”

Bakker is blij met de heropening. “Ik geef zelf economie en de online lessen gaan goed, maar het is fijn om weer aan leerlingen in de klas met een bord uit te kunnen leggen.”

Eén van de uitgangspunten die RSG Slingerbos heeft geformuleerd is dat alle leerlingen voor de zomervakantie op school komen voor mentor-, vak- en praktijklessen, ondersteuning of toetsen en ontmoeten.

Directeur Anne-Marie Leeuwenburgh: “Dat is per leerjaar en afdeling in meer of mindere mate. We gaan uit van 300 tot 400 leerlingen tegelijk op school; ’s morgens de onderbouw en ’s middags de bovenbouw. Ze moeten allemaal wennen aan looproutes, uitgangen en aangepast gedrag op het schoolplein. Tegelijk houden we de online lessen intact. Dat heeft ons veel gebracht, het zal een mix worden. De komende periode is om te leren en wennen aan ‘het nieuwe normaal’, zodat we in september effectief kunnen starten.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden