De Welkoop zou geschikt zijn voor arbeidsmigranten die kort in Nederland blijven.
De Welkoop zou geschikt zijn voor arbeidsmigranten die kort in Nederland blijven. (Foto: Wijnand Kooijmans)

Maximum locatie arbeidsmigranten

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Er mogen maximaal 150 arbeidsmigranten worden gehuisvest op één plek binnen de gemeente Harderwijk. Dat maakt dat de plannen voor de komst van een Polen hotel aan de Goede Reede in ieder geval moeten worden aangepast. Daarin werd uitgegaan van een complex met 185 arbeidsmigranten tot een maximum van 200.

Wijnand Kooijmans

Het maximum van 150 arbeidsmigranten op een locatie mag rekenen op brede steun binnen de gemeenteraad van Harderwijk zo werd duidelijk tijdens de behandeling in de commissie. De leden willen dat het plan voor het Polen hotel opnieuw wordt besproken. Mede gezien ook de kritiek van omwonenden.

De plannen voor het Polen hotel zijn ingediend door VDB dienstverlening, een uitzend- en detacheringsbureau in Scherpenzeel. Het plan was voor de commissie aanleiding het college van burgemeester en wethouders te vragen eerst met een afwegingskader huisvesting arbeidsmigranten op te stellen.

Mede omdat men van mening is dat arbeidsmigranten een goede huisvesting moet worden geboden maar dit niet ten koste mag gaan van de wachttijd voor starters en huurders. Ook mag het woongenot van omwonenden van een locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten niet worden aangetast.

Onderzoek wijst uit dat er in Harderwijk daadwerkelijk 1.220 arbeidsmigranten woonachtig zijn. Die wonen nu vooral in woningen en een aantal (voormalige) vakantieparken in het buitengebied. Verwacht wordt dat de komende drie jaar er een groei zal zijn van 200 tot 250 nieuwe arbeidsmigranten.

Met het huisvesten op grotere locaties wil men ook een alternatief bieden voor kamerverhuur in woonwijken. Naast het Polen hotel ligt er een plan voor grootschalige opvang op het terrein van De Dennenhoek in Hierden. Ook de Schaapskamp in Hierden heeft plannen voor deze vorm van huisvesting.

Ten aanzien van de huisvesting van arbeidsmigranten die maar voor een korte periode naar Harderwijk en omgeving komen, ziet wethouder Jeroen de Jonge mogelijkheden in het voormalige pand van GroenRijk in Harderwijk omdat dit dicht bij het bedrijventerrein Lorentz is gelegen. Hier bevinden zich ook juist de bedrijven die veel arbeidsmigranten in dienst hebben, zoals Maars, zandsteenfabriek Calduran en koekjesfabriek Van Delft.

Volgens Jan van den Broek, woordvoerder van het gewenste Polen hotel, gaat een kleinere locatie ten koste van zaken als begeleiding, aandacht, vermaak, gezondheid en hygiëne. Dit in verband met de financiële haalbaarheid. Zijn verzoek de vaststelling van het afwegingskader uit te stellen vindt geen gehoor bij de commissie.

Zodra het afwegingskader is vastgesteld kan verder worden gewerkt aan de realisering van plannen. Die moeten dan wel voldoen aan die kaders.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden