De plek van de Lidl mag niet weer worden ingevuld door detailhandel.
De plek van de Lidl mag niet weer worden ingevuld door detailhandel. (Foto: Wijnand Kooijmans)

Plannen terrein De Harder gewijzigd

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Door de gemeente Harderwijk wordt een nieuwe overeenkomst gesloten met Borghese Real Estate Holding over de invulling van het gebied De Harder. De oude overeenkomst stamt uit 2015.

Wijnand Kooijmans

De oorspronkelijke afspraken zijn niet meer in overeenstemming met de actuele visie op de ontwikkeling van het gebied. Op grond van de oude afspraak zijn restaurant Mc Donalds en een appartementencomplex met 63 woningen gerealiseerd. Daarnaast zouden nog een themacentrum en een tweede appartementencomplex worden gerealiseerd.

In de nieuwe afspraken worden er 47 in plaats van 45 appartementen gebouwd. Supermarkt Dirk van den Broek mag een maximale oppervlakte van 2.600 vierkante meter beslaan. De Lidl wordt verplaatst vanaf het bedrijventerrein Lorentz naar De Harder en krijgt hier een oppervlakte van 2.250 vierkante meter.

Verder wordt voorzien in een bouwmarkt van drieduizend vierkante meter en een woonwinkel van 2.150 vierkante meter. Het totaal aantal vierkante meter detailhandel wordt daarmee terugbracht van 18.000 naar 10.000 vierkante meter. Voorwaarde is dat de huidige plek van de Lidl niet weer voor detailhandel mag worden bestemd.

Het toevoegen van twee extra appartementen past binnen de gemeentelijke woonvisie. Het gaat om pauzewoningen voor een periode van tien jaar. De woningen worden gasloos en is er sprake van een laag energieverbruik. Het grootste deel van het energieverbruik van de woning wordt zelf opgewekt door middel van PV-panelen. Hierbij wordt naast het dak van het appartementencomplex ook elders ruimte gehuurd.

De verplaatsing van de Lidl is al langer een wens. Detailhandel op Lorentz is in strijd met het geldende bestemmingsplan. Het Shoppingcenter wordt energiezuinig uitgevoerd. Het gehele gebouw en parkeerterrein worden voorzien van ledverlichting. Het Shoppingcentrum en De Hanzen worden demontabel uitgevoerd. Dat betekent dat het aluminium en staal dat wordt gebruikt na de gebruiksperiode weer eenvoudig hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

In het gebouw worden ook gerecyclede en hergebruikte materialen toegepast. Zo worden de houten spanten van het voormalige Harders Plaza hergebruikt en bestaat de fundering voor twintig procent uit betongranulaat van afgedankt beton. Tijdens de bouw wordt het afval tot een minimum beperkt en het afval dat vrij komt wordt gescheiden afgevoerd.

Het openbaar gebied wordt voorzien van een insectenvriendelijke beplanting. Hierdoor wordt bijdragen aan de lokale biodiversiteit en natuurwaarden. Het Shoppingcenter en De Hanzen worden aangesloten op de naastgelegen wadi. Hierdoor wordt een vermindering bereikt op de piekbelasting van het gemeentelijk riool.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden