Foto: Shutterstock

Discussie rond oude bibliotheek

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - De race wie de voormalige bibliotheek aan de Academiestraat in Harderwijk mag gaan herontwikkelen is nog niet gelopen. Dat werd duidelijk in de raadscommissie Ruimte. PvdA en GroenLinks willen hierover het debat aangaan in de gemeenteraad. Vooral de PvdA vindt dat het afwijzen van woningcorporatie Uwoon mogelijk in strijd is met uitgangspunten die de raad eerder heeft opgesteld.

Wijnand Kooijmans

 Voor het college van burgemeester en wethouders is het plan van Stadsbouwmeesters uit Utrecht favoriet. Het scoort in de ranglijst die is opgesteld door de selectiecommissie de meeste punten. De raad wordt voorgesteld een keuze te maken uit de drie plannen die het hoogst hebben gescoord. De favoriete partij van het college is ook bereid het meeste geld neer te tellen voor het gebouw. Het gaat dan om ruim één miljoen euro en dat is beduidend hoger dan andere partijen bereid zijn te betalen.

De prijs is meegewogen maar is niet bepalend geweest bij de uiteindelijke keuze, zo wordt aangegeven. De gemeente had aangegeven dat de minimumprijs 400.000 euro was voor de aankoop van het pand waarvan de waarde was afgeroomd naar 525.000 euro. Stadsbouwmeesters wil het pand nieuw leven inblazen als het gaat om ontmoeten.

Gedacht wordt aan functies als een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, flexwerkplekken maar ook een museum/cultureel café in samenwerking met bijvoorbeeld het Marius van Dokkum museum met een terras aan de zijde van de Hortustuin. Daarnaast wil met 26 kwalitatief hoogwaardige appartementen realiseren waarvan veertig procent wordt verhuurd in de sociale huur en vijftien procent in de midden huur. De resterende 45 procent wordt ingevuld met woningbouw in de vrije sector. Gedacht wordt aan huisvesting van jongeren tot ouderen. Op de begane grond komt een fietsenberging met oplaadmogelijkheid voor elektrische fietsen en scootmobielen.

Wilco Bos (PvdA) is vooral ontevreden dat Uwoon is afgevallen omdat volgens hem uitgangspunt was dat ook corporaties zouden moeten kunnen meedingen als het gaat om de nieuwe invulling van het gebouw. De selectiecommissie is echter van mening dat niet aan de voorwaarde wordt voldaan dat de benedenverdieping een openbare functie moet behouden en met een plan voor alleen woningbouw voldoet Uwoon daaraan niet. Om wel aan de voorwaarden te kunnen voldoen had Uwoon met een andere partij in zee moeten gaan.

Hier en daar bestaan nog wel vraagtekens rond de toewijzing van de punten door de selectiecommissie en wordt de verdeling van de punten ook bestreden door partijen die buiten de boot dreigen te vallen. Onder hen een groep inwoners van Harderwijk die zich hebben verenigd om een plan op te stellen, zonder daarbij direct zelf commerciële belangen te hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden