Foto: Hans van Oosterhoudt

Gevoel van onveiligheid rond Triasplein

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - De overlast rond het Triasplein bezorgt omwonenden verstoring van de nachtrust en bezorgt hen een gevoel van onveiligheid. Dat gaf bewoner Ton Tuinman aan tijdens de commissie maatschappij van de Harderwijker gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

 De overlast door hangjongeren rond het Triasplein, De Bogen en Waterpas is ontstaan rond oktober van vorig jaar. Het gaat om een groep jongeren van buitenlandse afkomst, zo gaf Tuinman te kennen. Tot na de jaarwisseling is de buurt bestookt met vuurwerkbommen die vaak ook ‘s nachts tussen drie en vijf uur werden afgestoken.

Maar ook richt de groep vernielingen aan, worden abri’s gesloopt, ruiten ingegooid en is het afsteken van vuurwerk verminderd maar nog niet geheel stopgezet. Het gaat om een groep jongere inwoners van Harderwijk die gebruik maken van scooters. Geconstateerd is dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan het in de gracht gooien van fietsen en parasols in brand hebben gestoken.

Door de omwonenden is vaak gebeld met de politie. Maar de jongeren zijn op het moment dat die ter plekke komt verdwenen. Of ze blijven staan en zeggen dat ze zich op de openbare weg mogen bevinden en de politie hen niets kan maken. Daarbij wordt, volgens Tuinman, gebruik gemaakt van grove taal.

Met zijn inspraak probeert Tuinman te bereiken dat de groep wordt geweerd in de omgeving van het Triasplein. “Wij willen geen nachten meer wakker liggen of ons angstig voelen”, zo betoogde hij. “De gemeente moet maatregelen nemen om het afsteken van vuurwerk te voorkomen.”

In dat laatste moest hij teleurgesteld worden door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Zolang er geen landelijk verbod komt kan het afsteken van vuurwerk op de toegestane tijden niet worden voorkomen. Het probleem van de bewoners is bij de gemeente bekend en hierover is ook een briefwisseling gevoerd.

Door de politie en de boa’s is veel aandacht besteed aan het Triasplein. Geprobeerd is met de jongeren in gesprek te komen maar dat is vrijwel niet gelukt. Er zijn camera’s geplaatst om eventuele overtreders in beeld te brengen. Voor Van Schaik is het wel nieuw dat de overlast door vuurwerk ook op dit moment nog voorkomt. Politie maar ook jeugdwerk wordt ingezet om de problemen aan te pakken.

Burgemeester Van Schaik geeft wel aan dat de politie en de boa’s niet overal tegelijk kunnen zijn. Tuinman ziet wel een oplossing maar dan moet volgens hem de Waterplassteeg worden afgesloten. Ook is de overlast mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij mooi weer is de groep vaak te vinden in en rond het Crescentpark. Het zoeken naar een plek waar jongeren elkaar ontmoeten wordt genoemd als een oplossing. Al wordt daarbij gelijk het vraagteken geplaatst of dat een oplossing biedt voor deze groep hangjongeren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden