Paul Loeff vindt dat er actie nodig is om de binnenstad levendig te houden.
Paul Loeff vindt dat er actie nodig is om de binnenstad levendig te houden. (Foto: Marco Jansen)

Andere visie nodig voor gezellig centrum

  Nieuwsflits

Harderwijk - Behoud van een gezellige binnenstad en een onvermijdelijke verdere toename van het online winkelen. Het één lijkt niet samen te kunnen gaan met het ander. Het consumentengedrag is in coronatijd nog verder verschoven naar het internetshoppen en Hema-eigenaar Paul Loeff verwacht dat dit gedrag blijvend is. Om het centrum aantrekkelijk te houden, vindt de ondernemer dat de regels verruimd moeten worden.

Marco Jansen

Loeff heeft Hema-vestigingen in de Donkerstraat en in wijkwinkelcentrum Drielanden. Waar de ondernemer in de eerste lockdown nog een bescheiden plusje in Hema Drielanden noteerde, gaf de winkel in de binnenstad een forse neergang in omzet. Een goede zomer, doordat veel toeristen in Nederland verbleven, kon het verlies van het voorjaar echter niet goedmaken. Toen de winkels half december dicht moesten, kreeg Hema opnieuw een knauw. “Click & Collect en winkelen op afspraak waren daarna lapmiddelen. We zijn tijdelijk ook gaan bezorgen. Nu is regulier winkelen met één bezoeker per 25 m2 en mogen we in het centrum en kleine 40 mensen tegelijk ontvangen. Het is nog steeds winkelen onder voorwaarden en dat beperkt het funshoppen en de verblijfsduur. Vanuit kader van veiligheid en passantenstromen beperken begrijp ik het, maar dit zet weinig zoden aan de dijk. Ook de overheidssteun compenseert verreweg niet de kosten. Ons verdienmodel voor e-commerce is flinterdun. Kortom: door maandenlang omzetverlies is het vet behoorlijk van de botten gesneden.’’

De ondernemer miste in drie gevallen coulance van de overheid. “Er zijn 26 koopzondagen per jaar, maar die dagen zijn vooraf vastgesteld. Ik zag een kans in het weekend van Black Friday in november en in het eerste weekend van april toen we weer normaal open mochten, maar kreeg bij een schriftelijk verzoek nul op het rekest. Extra zondagen of uitruil mochten niet. Dat is een beperking van het ondernemerschap. In het najaar wilde ik een tent neerzetten op het terras, maar omdat ik een winkel run, moest ik hier een terrasvergunning voor aanvragen. En dat terwijl de gemeente wel meedacht met de horeca. Waar een wil is, is een weg, maar ik miste die bereidheid. In andere gemeenten waar we ook exploiteren tref ik een andere houding aan.”

Loeff stelt dat de gemeente na de versoepelingen van het Rijk ook lokaal meer ruimte aan de ondernemers moet geven, wil er op termijn sprake zijn van een levendige binnenstad. “Mijn oproep is: eerst zaaien, dan oogsten, maar in de coronaperiode heeft de gemeente niet gezaaid. Ik mis steun en visie bij centrumbeleid, het college moet nu voortvarend aanvangen met het uitschrijven van een detailhandelsvisie en daadkracht laten zien. Je mag hier niet elke zondag open zijn en moet hier parkeergeld betalen. Dat zorgt voor een zeer ongelijke strijd met de grote jongens op internet. Zij romen steeds meer omzet af, terwijl de totale volumemarkt voor non-food retail marginaal is gegroeid. Twee uur gratis parkeren op enkele plaatsen moet minimaal vier uur worden op alle parkeerplaatsen in de nabijheid van de binnenstad. Als je langer open bent en de drempel verlaagt, kun je meer gastvrijheid en beleving bieden, nu is het vechten met onze handen op de rug. Het speelveld moet vrijgegeven worden. Al 1,5 jaar gebeurt er niks; als ik zo lang niks doe in mijn winkels, houd ik het niet lang vol.”

Loeff denkt dat de leegstand in uithoeken van winkelstraten niet meer te veranderen is omdat de consument in coronatijd teveel bekend en verwend is geraakt met e-commerce. “Er zijn nu teveel meters ten opzichte van het consumenten bestedingspatroon. Misschien moet je afscheid nemen van straten anders krijg je gatenkaas. Mijn visie is de winkels zo gecentreerd mogelijk bij elkaar houden in combinatie met horeca.”

De ondernemer ziet ook met lede ogen dat gesprekken over een ondernemersfonds weer in de koelkast zijn gezet. “Met 100% steun iets voor elkaar krijgen bestaat niet, maar de meerderheid van de fracties liet de oren hangen naar de tegenstemmers. We kregen de handen niet op elkaar. Toen kwam corona en is alles weer losgelaten. Ik geloof dat eendracht macht maakt en verplicht deelnemen aan een ondernemersfonds nodig is voor een marketingtool om heel Harderwijk te promoten. Zodat iedere vereniging of organisatie vertegenwoordigd is en je geen freeriders hebt. Als klankbordgroep waren we blij dat dit eindelijk in beweging was, maar we zijn weer terug bij af.”

Samen binnenstadsvisie gaan uitwerken

Wethouder Van Bijsteren zegt dat over de koopzondag specifieke afspraken zijn gemaakt in het coalitieakkoord. “Er is ook geen draagvlak bij medeondernemers om de gemiste koopzondagen te compenseren.”

“Er moest een omgevingsvergunning aangevraagd worden voor een bouwwerk dat langer dan 30 dagen op één plek staat. Ik snap zijn gedachte over langer parkeren, maar dit is de eerste keer dat deze vraag bij ons wordt neergelegd. Het zou een onderwerp kunnen voor de nieuwe binnenstadsvisie.”

Het invullen van koopzondagen door ondernemers heeft voor- en nadelen. “Het maakt richting de consument zeer onduidelijk wie wanneer open is. Een winkelstraat waar de ene winkel wel open is en de ander niet is minder aantrekkelijk om te bezoeken. Collectiviteit en eenduidigheid zorgt daar juist wel voor.’’

De initiatiefgroep voor een ondernemersfonds heeft vanwege Covid-19 zelf tijdelijk pas op de plaats gemaakt. “Ze hebben de intentie uitgesproken om door te gaan en de gemeente ondersteunt dit. We zijn zelf bezig met de voorbereiding voor een nieuwe binnenstadsvisie, die we maken samen met de stad. Door Covid-19 was dit lastig om te doen; de prioriteit van ondernemers lag elders. Ondernemers, bewoners, vastgoedeigenaren, cultuur en recreatie worden uitgenodigd mee te denken over de toekomst van onze mooie binnenstad.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden