Foto: Shutterstock

‘Iedereen moet kunnen meedoen’

  Nieuwsflits

HARDERWIJK -  Als het gaat om te komen tot een samenleving waaraan iedereen kan deelnemen is de gemeente al een eind op de goede weg. Maar er zijn nog wel verbeteringen mogelijk. Om daar toe te komen wordt in september een bijeenkomst gehouden waarbij men zo veel mogelijk groeperingen en individuele inwoners hoopt te betrekken.

Wijnand Kooijmans

De commissie samenleving heeft tijdens de vergadering hiertoe al enige aanzetten gegeven. Zo wordt onder meer gevraagd aandacht te schenken aan de groep ouders met meervoudig gehandicapte kinderen. Die hebben de ervaring nog steeds buiten de boot te vallen. Wethouder Gert Jan van Noort wil op zo kort mogelijke termijn in gesprek met vertegenwoordigers van deze groep. Dat kan zowel individueel zijn als tijdens de bijeenkomsten die voor hen worden gehouden.

Wethouder Van Noort kan bij de aanvang van de commissie goed nieuws vertellen en dat is dat de gemeenten meer geld ontvangen voor de jeugdzorg. Geld dat onder meer ingezet gaat worden om tot een nog betere jeugdzorg te komen. Wilco Bos (PvdA) vindt wel als voorwaarde dat hiermee bij de aanbesteding van zorg rekening moet worden gehouden door groepen in de samenleving niet uit te sluiten.

Volgens wethouder Van Noort is het, als het gaat om een samenleving, waarin iedereen kan meedoen, wel ingewikkeld alle groepen te bereiken. Door de gemeente wordt al veel geld in een inclusieve samenleving gestoken terwijl ook veel initiatieven van inwoners en ondernemers van de grond zijn gekomen.

Het is volgens hem zaak de materie aan te pakken vanuit het gezicht van de inwoner. Wat het hem of haar kost deel te nemen aan een inclusieve samenleving door bijvoorbeeld te kunnen sporten. Er zijn, zo zegt Van Noort, ontmoetingsplekken voor inwoners gekomen maar ook is de toegankelijkheid aanzienlijk verbeterd van gebouwen.

Voor mensen die minder valide zijn is het belangrijk dat ze via de voordeur naar binnen kunnen. Vaak speelt het dan minder mee dan in het pand zelf niet alle voorzieningen even gemakkelijk toegankelijk zijn. Binnen de raad wordt het belangrijk gevonden dat ook binnen de eigen gemeentelijke organisatie iedereen kan deelnemen. Dat hoeft niet beperkt te worden tot de vijf arbeidsplaatsen die de gemeente moet invullen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Volgens Van Noort ligt dat aantal in de praktijk hoger omdat veel gebruik wordt gemaakt, onder meer in de groenvoorziening, van werknemers van de Gresbo. Die voelen zich vaak onderdeel van de organisatie.

Versnelling van de bijeenkomst naar voor de zomer is niet mogelijk, zo wordt aangegeven. Er is bewust voor gekozen, gezien de drukke agenda’s, de bijeenkomst al op te schuiven van voor de zomer tot september. In december moet er dan een plan van aanpak liggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden