<p>Ange van Ommen bewandelt haar weg naar herstel.</p>

Ange van Ommen bewandelt haar weg naar herstel.

(Foto: Frieda Fennell)

Pelgrimstocht naar nieuwe energie

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Ange van Ommen wandelt al haar hele leven, maar haar eerste pelgrimstocht maakte ze pas op haar vijftigste. Daarna zouden er meerdere volgen. Van Ommen: “Als ik op pelgrimage ga, dan ga ik op zoek. Die zoektocht eindigt niet waar de tocht eindigt. Soms denk ik, wanneer kom ik nou aan?”

Frieda Fennell

 Onlangs publiceerde Van Ommen haar derde boek, Nieuwe Wegen – op weg naar nieuwe energie, dat gaat over haar eerste pelgrimstocht in 2008. Ze belandde toen op een kruispunt in haar leven en was zoekende. Voor Van Ommen is een wandeling pas een pelgrimstocht als er een bepaalde intentie is waarmee je op stap gaat.

“Er moet een aanleiding zijn om zo’n tocht te ondernemen. Ik had net een scheidingsperiode achter de rug en ik moest op zoek naar een nieuwe baan, maar had er de energie niet voor. Het wandelen werkt helend. Je gaat terug naar de essentie: stap voor stap zetten, op zoek naar een bed en eten. Er is niks dan natuur, de dagen rijgen zich aaneen en je weet niet meer hoe laat het is of waar je bent. Een pelgrimstocht is een ketting van bonte kralen van ontmoetingen.”

Niet lang na haar eerste tocht, kreeg Van Ommen de diagnose sarcoïdose, een ziekte die zorgt voor ontstekingen in het lichaam met vermoeidheid tot gevolg. Op weg naar herstel zette ze een stip op de horizon: een wandeling van ruim 2.800 kilometer van Harderwijk naar Santiago in Spanje. Ondanks de aanhoudende vermoeidheid als gevolg van de chronische ziekte voelde ze zich in 2012 sterk genoeg om de tocht te ondernemen. Het werd een loeizware onderneming.

“Ik heb op het punt gestaan om te stoppen, maar ik voelde dat ik de tocht moest voltooien. Ik moest de hele weg afleggen. Toen ik aankwam, stond ik volledig in mijn kracht. Maar toen kwam ik terug in een wereld met prikkels en stress en besefte me dat ik het eindpunt nog niet bereikt had. Wat volgde was een pelgrimstocht in het dagelijkse leven.”

Die tocht eindigde pas toen ze haar handtekening zette onder haar inschrijving als klankwerker bij de Kamer van Koophandel, ook al was ze als gevolg van haar ziekte grotendeels arbeidsongeschikt. “Ik zal altijd blijven morrelen aan de grenzen van mijn kunnen, maar ik heb mijn ziekte geaccepteerd. Dankzij de ziekte heb ik een omschakeling in mijn leven gemaakt en doe ik nu waar mijn passie ligt”, besluit Van Ommen.

Mensen die leven met vermoeidheid - bijvoorbeeld ook herstelde coronapatiënten - herkennen zich in de boeken van Van Ommen die naast haar pelgrimage toch vooral gaan over omgaan met vermoeidheid. De pelgrimstochten gaven haar de sleutel tot haar herstel en ze wil anderen dan ook de boodschap geven om meer vanuit het hart te gaan leven.

De boeken zijn te koop via pelgrimange@gmail.com. De verkoopopbrengst gaat naar de patiëntenvereniging voor mensen met sarcoïdose.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden