Foto: Jan de Groen

Geld ontvangen door groene tuin

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Door de gemeente en Waterschap Vallei en Veluwe wordt subsidie beschikbaar voor het groener maken van tuinen en daken. Zowel voor particulieren als voor bedrijven. 

Door klimaatverandering krijgen mensen steeds vaker te maken met hittegolven, langeredroogteperiodes en hevige regenbuien. Door tuinen groener in te richten, een groen dak aan te leggen of een regenton aan te schaffen wordt meegewerkt aan een beter klimaat in de eigen omgeving.

De fractie Lokaal Waterbeheer heeft in het bestuur van het waterschap regelmatig aangedrongen om genoemde maatregelen te treffen. Vanwege de klimaatverandering verdroogt de bodem steeds meer en hebben we nog steeds een laag grondwaterpeil. Jan van der Kolk, fractievoorzitter van Lokaal Waterbeheer: “Met de maatregelen om tuinen groener te maken, daken groen te beleggen of een regenton aanschaffen helpen we mee om in elk geval iets te doen tegen de klimaatverandering. Uitonderzoek blijkt dat tachtig procent van de tuinen in ons land te veel aan bestrating met tegels heeft. In die tuinen kan het water niet de bodem in, maar verdwijnt het in de riolering. En wordt dit schone regenwater nodeloos naar de rioolzuivering gebracht.” Een paar voorbeelden voor subsidie: planten van een boom 35 euro per boom, bestrating verwijderen vier euro per vierkante met een maximum van vijfhonderd euro. Het plaatsen van een regenton levert twintig euro op.

www.veluweduurzaam.nl/stimuleringsregeling

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden