Foto: Pixabay

EK-voetbal kijken nabij Dolfinarium

  Nieuwsflits

Harderwijk - Door de gemeente Harderwijk wordt vergunning verleend aan de Stichting Kroeghoek voor het realiseren en plaatsen van een pop-up terras en het plaatsen van een televisiescherm nabij het Dolfinarium. Wel worden er voorwaarden aan het gebruik verbonden.

Wijnand Kooijmans

De stichting is een samenwerkingsverband van café Ome Ko, café De Gauwigheid, discotheek/café Sr Jack, Nicky’s Inn en restaurant Savage. Het terras moet blijven staan tot en met 15 september.

Ook vorig jaar werd toestemming gegeven voor het pop-up terras. Naar aanleiding van de ervaringen die toen zijn opgedaan zijn er wel wijzigingen aangebracht. Zo krijgt het terras een kleinere oppervlakte waardoor er maximaal tachtig tafels kunnen worden geplaatst tegen 120 vorig jaar. Er komt meer ruimte om fietsen te stallen en het aantal openingsdagen wordt teruggebracht van zeven naar vier. Op de zondag sluit het terras om 20.00 uur in plaats van om middernacht.

Het televisiescherm wordt alleen gebruikt voor het uitzenden van voetbalwedstrijden in het kader van het Europees kampioenschap 2021. Na sluitingstijd wordt er niet opgeruimd, dat vindt pas de volgende morgen plaats. Ook worden mensen ingeschakeld om te zorgen dat het aanwezige publiek rustig verdwijnt.

Een bijeenkomst met de omwonenden heeft wel reacties opgeleverd. Zo werd erop gewezen dat vorig jaar is afgesproken dat het een eenmalige- en tijdelijke situatie zou zijn. Dat was voor een aantal omwonenden toen reden hun bezwaren in te trekken. De gemeente is gevraagd het gebruik van de geluidsinstallatie nog eens goed te overwegen in verband met ondervonden overlast. Voor anderen is het gebruik laten maken van deze installatie volstrekt onbespreekbaar. Ook is gevraagd of alternatieve locaties zijn overwogen, zoals bij de molen of de Wellen.

Het college zegt in een reactie hierop dat niemand had kunnen denken dat er nu nog steeds sprake is van beperkende maatregelen voor de horeca. En daardoor de noodzaak voor de horeca om financiële inkomsten te verkrijgen om het financiële verlies zo veel mogelijk te beperken.

Ten aanzien van de locatie bij de molen zegt het college dat dit niet is overwogen omdat de aanvragers dit geen geschikte locatie vinden. Wel is gekeken naar de Wellen. Maar hiervoor is uiteindelijk niet gekozen om inwoners en bezoekers de kans te geven zo veel mogelijk van dit gebied te genieten dat net een ingrijpende opknapbeurt en herinrichting achter de rug heeft.

Op verzoek van omwonenden zijn wel eisen opgenomen ten aanzien van het schoonhouden van het terrein. Dat moet voorkomen dat geen spullen worden gedropt in de omgeving of de binnenstad. Omwonenden kunnen bovendien in beroep gaan tegen de vergunning die door het college is verleend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden