Foto:

Zorgen rond leefgebied van de dassenburcht

  Nieuwsflits

Harderwijk - De fractie van Gemeentebelang in Harderwijk maakt zich zorgen over de bescherming van dassen in het gebied aan de zuidrand van de woonwijk Drielanden. Reden hierover vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Wijnand Kooijmans

In het betreffende gebied ligt een bewoonde dassenburcht. De bewoners daarvan voeden zich met regenwormen die voorkomen in de weilanden. Door Bert Holleman wordt de conclusie getrokken dat de gemeente er niet in is geslaagd het huidige leefgebied en de dassen aan de Horsterweg verder in zuidelijke richting op te schuiven. Uit filmbeelden blijkt, zo zegt hij, dat er nog altijd minimaal drie volwassen dassen zijn waargenomen aan de Horloseweg.

Holleman wijst erop dat de gemeente verplicht is de burcht te beschermen. Uit onderzoek blijkt dat de dassenpopulatie op de Veluwe in de afgelopen 25 jaar met ruim dertig procent is gedaald. Verkeer is de belangrijkste doodsoorzaak.

De fractievoorzitter van Gemeentebelang wijst op de plannen voor de bouw van twintig zogenoemde small houses in het Groene Zoomgebied aan de Horloseweg. Holleman vreest dat de verstening ten koste gaat van het leefgebied van de dassen en een toename van verkeer. Hij vraagt zich af of dit niet in strijd is met de wettelijke plicht de dassenburcht en daarmee de dassen te beschermen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden