<p>Lissy van Bennekom oefent het tokkelen op het oefenparcours voor het echte werk op hoogte.</p>

Lissy van Bennekom oefent het tokkelen op het oefenparcours voor het echte werk op hoogte.

(Foto: Marco Jansen)

Klimbos in trek: ‘Spannend, niet bang’

  Nieuwsflits

Harderwijk - Tijdens de meivakantie is een bezoek aan Klimbos Harderwijk een populair gezinsuitje. Kinderen vermaken zich op het uitdagende klimparcours en ook de burgemeester en sportwethouder leven zich uit. “Blij dat dit weer kan.”

Marco Jansen

Instructeur Bart Nooteboom geeft uitleg als het kindercollege, burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder Marcel Companjen hun tuigje om doen en helm opzetten. Hij checkt nog even of de heupband en schouderband strak zijn aangetrokken. Daan Boersma (11) vindt het wel een leuk pakje, terwijl Van Schaik zijn rol als burgervader serieus neemt. “Ik ben nu voor jullie verantwoordelijk, dus moet het wel goed zijn.’’ Hij kent het klimbos van een familiedag in Garderen. “Ik vind het al heel wat dat ik dit doe. In Nederland is alles wel vrij nieuw en goedgekeurd. Dat vind ik wel fijn om te weten.”

Voor Daan is het de eerste keer. De kinderburgemeester vindt het ‘wel een beetje spannend’ maar als hij het oefenparcours met korte tokkelbaan heeft overwonnen is het tijd voor het echte werk. “Ik ben helemaal niet bang meer. Zij gaat het niet overleven, zij moet nu al gillen’’, wijst hij naar de kinderwethouder. Maar de 10-jarige Lissy van Bennekom blijkt ondanks de gemiddelde hoogte van 5 a 6 meter geen enkele hoogtevrees te hebben. Als wethouder Companjen zijn eerste stappen over de loopbrug zet, volgt de kinderwethouder zonder aarzelen. Companjen heeft door zijn lange benen wel wat voordeel.

Daan heeft af en toe wat zenuwen, zeker als het touw met de plankjes begint te wiebelen. “Ik vind het doodeng’’, roept hij vanuit de lucht, maar Van Schaik moedigt hem aan en herhaalt de aanwijzingen die hij van de instructeur heeft gehoord. “Je moet niet de staaldraad vastpakken maar je eigen touw. Het gaat hartstikke goed.’’ Het parcours met bruggen en touwladders heeft een nieuw klimelement, de letters waar ze overheen moeten vormen de stad Harderwijk. Ondernemer Erik Kroon vindt het een ‘super gebaar’ dat het kindercollege met de burgemeester en wethouder het adventurepark aan de Boekhorstlaan bezoeken. “Ik waardeer dit enorm. Ik heb de gemeente gevraagd om te kijken naar mijn situatie. Het is buiten veilig sporten en bewegen. Goed om te zien dat burgemeesters op de Veluwe ook die keuze maken. Sinds twee weken zijn we weer open en mogen maximaal 120 mensen ontvangen op een dag.’’

Van Schaik: “Dat klimbossen vielen onder publieke plaatsen als pretparken, speeltuinen en dierentuinen gaf een landelijke discussie. Samen met collega burgemeesters in Apeldoorn en Barneveld heb ik de keuze gemaakt dat het onder sportactiviteiten valt. In overleg met de veiligheidsregio en het Ministerie van VWS hebben we dat zelf geconcludeerd. Dit klimbos als invulling van een stukje restbos is een leuke aanwinst voor de stad.’’

Kroon geniet van het plezier bij de kinderen: “Dit geeft zoveel lachende gezichten. De emotie van de mensen is waar ik het voor doe en energie van krijg. Blij dat dit weer kan.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden