Foto: Thinkstock

Kastanje bomen moeten weg uit Kastanjelaan

  Nieuwsflits

Harderwijk -  Zeven kastanjebomen aan de Kastanjelaan worden noodgedwongen gekapt door de gemeente. De kastanjes passen niet in een dergelijke smalle straat en voetpad. Het pad is door de bomen niet meer begaanbaar waarbij de wortelopdruk zorgt voor veel beschadigingen aan de verhardingen.

Wijnand Kooijmans

Ooit zijn er twaalf kastanjes geplaatst langs de Kastanjelaan. Met de gedachte dat deze toch minstens zestig jaar moesten kunnen blijven staan. Achteraf blijkt het niet de geschikte plaatst voor dergelijke bomen en zijn in de loop van tijd al vijf van de twaalf bomen door ziekte verdwijnen. De laatste dit voorjaar als nood kap omdat de veiligheid van mens en dier in het geding was.

In ruil voor de kap van de zeven bomen moeten er acht nieuwe bomen worden geplant. Een aantal bewoners van de straat heeft daar wel problemen mee. Onder meer omdat ze nu geen boom voor hun huis hebben staat en dat in de toekomst ook niet willen. Het gaat hen vooral om twee nieuw aan te planten kleinere soort kastanjebomen. Het algemeen belang weegt, zo zegt het college hier uiteindelijk zwaarder. Het is ook niet noodzakelijk dat alle bewoners akkoord gaan met de plicht tot herplanten. Een door de bewoners zelf geopperd plan past niet binnen het financiële kader van de gemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden