Zon, volop reserveringen en een drukke binnenstad; Sanjay Kowlesar had zaterdag een topdag met De Graaf van Gelre.
Zon, volop reserveringen en een drukke binnenstad; Sanjay Kowlesar had zaterdag een topdag met De Graaf van Gelre. (Foto: Marco Jansen)

‘Heel blij dat ik weer kan ondernemen’

  Nieuwsflits

Harderwijk - Sanjay Kowlesar was ‘ontzettend blij’ toen afgelopen woensdag om 12.00 uur het terras van De Graaf van Gelre weer open mocht, nadat de horeca ruim zes maanden dicht was. “Ik had hetzelfde gevoel als toen mijn kinderen geboren werden. Het was niet te beschrijven. We kunnen weer ondernemen: in de horeca werken blijft het leukste wat er is.”

Marco Jansen

 “Veel mensen hadden vooraf gereserveerd en de eerste dag was gelijk een succes. Het zat lekker vol en wat mensen die op de bonnefooi kwamen, moesten we helaas teleurstellen. Het leek wel alsof onze gasten helemaal los gingen: ze konden weer genieten en er werd van alles besteld. Ook werd er vroeg warm gegeten. We zijn een half jaar dicht geweest, maar het voelde alsof we onze vaste gasten voor het eest in jaren weer zagen. Donderdag was een slechte dag: door de kou en regen werden veel reserveringen afgezegd. We haalden toen de helft van de bezetting. Maar het voelt alsof we een stukje van ons lot weer in eigen handen hebben en niet meer afhankelijk zijn van de overheid. Ik heb er een hekel aan om mijn handje op te moeten houden.”

De horecaondernemer had ‘heel gemengde gevoelens’ toen hij op 1 november het Wapen van Ermelo verkocht. “Ik was aan het ondernemen in het mooiste gebouw van Ermelo, met qua zonuren het mooist gelegen terras. We hebben ieder jaar meegedaan aan de Terras Top 100, waar we steeds hoger in kwamen tot plek 17 in maart 2020. We hadden heel aardige gasten, waar we niet fatsoenlijk afscheid van konden nemen. Aan de andere kant ben ik erg opgelucht, omdat het anders heel onzekere tijden zou hebben gebracht. Ook ben ik nog niet hersteld van mijn hernia door een zenuwbeknelling.’’

Optimistisch

De Harderwijker (48) gaat verder met grand café restaurant De Graaf van Gelre in zijn woonplaats. “We zijn er volop tegenaan gegaan met het afhalen en bezorgen van maaltijden en koffie to go. Weliswaar moeten wij nu heel anders ondernemen, maar ik ben altijd optimistisch en denk dat allemaal goed komt.”

Kowlesar denkt dat de 1,5 meter afstand die nu wordt aangehouden blijvend zal zijn. “Gasten staan er nu ook anders in. Onbewust heeft corona toch op iedereen ingewerkt. Als iedereen is gevaccineerd, zullen mensen wat meer gerust gesteld zijn, maar ze zijn wel gewend aan meer ruimte om zich heen. Als alles hutje mutje op elkaar is gepropt, geeft dat geen veilig gevoel om naar binnen te gaan.”

De ondernemer prijst zich gelukkig dat hij met de Graaf van Gelre genoeg ruimte heeft. “Je mag nu maar 50 mensen op je terras hebben, maar ik hoop dat het goed zal gaan en de overheid het vrij geeft. Als ik 1,5 meter aanhoud, kan ik hier 70 gasten kwijt. Dat waren er voor corona 120. We hebben weer perspectief, maar voor een reguliere horecazaak is van 12.00 tot 18.00 net tekort, want je loop het diner mis. Ook hoop ik dat de horeca binnen snel weer toegestaan wordt.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden