<p>Agnes Bergevoet, alias het zwanenvrouwtje, houdt zienderogen van de zwanen.</p>

Agnes Bergevoet, alias het zwanenvrouwtje, houdt zienderogen van de zwanen.

(Foto: Frieda Fennell)

Zwanengroep voor vogels in nood

  Nieuwsflits

Harderwijk - “Weet jij hoe je een zwaan in nood moet benaderen?”, vraagt Cor van de Zwanengroep Randmeren. “Je moet de vleugels van een zwaan direct goed vastpakken, want met de kracht van een vleugelslag kan hij een arm breken. Maar een zwaan zal alleen aanvallen als hij bedreigd wordt, met name wanneer hij jongen heeft. Het beste advies is om ze met rust te laten en geen contact te zoeken.”

Frieda Fennell

Sinds 5 april bestaat de Zwanengroep Randmeren, een stichting gerund door vrijwilligers, voor alle grote watervogels in nood. Dagelijks staan Cor Lubbers en Agnes Bergevoet klaar voor noodoproepen. Ze zijn gespecialiseerd in hulp aan watervogels als zwanen, reigers en aalscholvers. Maar ook de twee muskuseenden die rondom de Diepegracht leven, houden ze in de gaten.

Het zonnetje schijnt aan een typisch Hollandse wolkenlucht. In een beschut hoekje op het StrandEiland verwarmt een kauw zich in het warme zand. Verderop aan de waterkant ligt een tiental zwanen te rusten. “De zwanen hebben hier de vrijheid en weten dat ze veilig zijn”, begint Cor. Met tien ervaringsjaren als vrijwilliger op de dierenambulance weet hij inmiddels heel wat af van de dieren. “Mijn affiniteit met vogels begon nadat ik als vrijwillig chauffeur aan de slag ging bij de dierenambulance. Ik hielp met voeren en verzorgen van de binnengebrachte vogels. Voor grote watervogels hebben we geen geschikte opvang in Harderwijk dus brachten we ze naar de vogelopvang in Soest en Naarden. Van de dierenartsen daar leerde ik alles wat ik nu weet. Er is geen officiële opleiding voor vrijwilligers dus ik heb alles on the job geleerd.”

Zwaantje Puk

Agnes haar liefde voor zwanen begon in 2016 toen ze ‘zwaantje Puk’ uit het ei zag komen. “Ik ging elke dag kijken bij het nest totdat de eieren uitkwamen. Ik was meteen verkocht toen ik Puk zag. Doordat ik er dagelijks kwam en haar voerde, begon ze me te herkennen. Tot op de dag van vandaag kan ik haar aaien en knuffelen. Ik fiets iedere dag een rondje langs de Friesegracht, Diepegracht en de waterkant van het Wolderwijd. Voorheen belde ik de dierenambulance als ik een vogel in nood zag en zo leerde ik Cor kennen.”

Het duo maakt zich ook hard voor het welzijn van de watervogels en staat in contact met gemeente en politie. Dat dit nodig is, werd bevestigd door de dood van ‘Pa Zwaan’, de vader van Puk, enige tijd terug. Agnes laat een foto op de telefoon zien van de zwaan met de datum van overlijden. “We hebben de gemeente regelmatig gevraagd om de ‘sluis’ in de Friesegracht aan te pakken. De watervogels konden er in meegesleurd worden met alle gevolgen van dien. Op een dag verwondde Pa Zwaan zich en overleed aan de verwondingen. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Inmiddels is de sluis veilig.”

Sinds de oprichting zijn Cor en Agnes al enkele keren in actie gekomen. De Zwanengroep is tussen 8.00 en 18.00 uur te bereiken op nummer 06-57171717.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden