Zeewoldenaar Leen den Boer is onverwacht videoanalist bij de nationale ploeg van Curaçao.
Zeewoldenaar Leen den Boer is onverwacht videoanalist bij de nationale ploeg van Curaçao. (Foto: Eigen foto)

Van de polder naar de zomerse Antillen

  Nieuwsflits

Zeewolde - Uit het niets kreeg Leen den Boer het verzoek om toe te treden tot de staf van Curaçao. De nationale ploeg, gecoacht door Guus Hiddink, zocht in de kwalificatiereeks voor het WK in Qatar een videoanalist, het vak waarin de Zeewoldenaar zich de laatste vijf jaar heeft bekwaamd. Hij heeft zijn eerste tiendaagse trip achter de rug en er volgen er nog meer.

Marco Jansen

Den Boer (55) is een echte voetbalman. Op 16-jarige leeftijd was hij in 1982 medeoprichter van voetbalvereniging Zeewolde met Gilles Geschiere. Na 35 jaar bij de voetbalclub trainde hij een jaar bij ASV Dronten; sinds dit seizoen is Den Boer actief bij Sparta Nijkerk. Hier begon hij als trainer van het onder-19 elftal en is na de winterstop coach van het beloftenelftal onder 23 jaar.

“Als jeugdtrainer bij Zeewolde ben ik ooit begonnen met videoanalyse’’, vertelt Den Boer, die toen hij vijf jaar geleden door omstandigheden thuis kwam te zitten van werk, solliciteerde als vrijwilliger in de jeugdopleiding bij NEC Nijmegen. “Ik was een jaar videoanalist bij onder 17 en daarna twee jaar videoanalist bij het eerste elftal van Almere City. De afgelopen twee seizoenen deed ik dit werk bij Go Ahead Eagles.’’ Den Boer stond er goed op bij de trainers Jack de Gier en John Stegeman en onderhoudt contacten met Jaimy Hulsker en Roel de Liege van de KNVB. Zo werd zijn naam genoemd, toen plots Alex de Krook, Hiddinks assistent bij Curaçao, aanklopte bij de KNVB met de vraag om een beschikbare videoanalist. “Ik was super verrast en voelde mij enorm vereerd. Ik zie dit als unieke kans om bij een nationaal elftal te werken.”

Van 19 maart tot 1 april is Den Boer naar de Antillen geweest voor twee interlands. Curaçao (76ste op de Fifa wereldranglijst) won op Willemstad van de Britse Maageneilanden (5-0) en op Guatemala werd Cuba met 1-2 verslagen. Hier tekende Den Boer ook zijn parttime contract tot november 2022. “Ik word betaald vanaf het moment dat ik in het vliegtuig stap. Normaal ben je dan 10 dagen weg. Het is mooi dat Sparta mij deze kans gunt. Eind mei zijn de laatste poulewedstrijden en in juli is de Gold Cup in Amerika. Als internationaal vertegenwoordiger was ik ook vaak van huis. Het reizen vind ik leuk, zeker in combinatie met voetbal.”

Den Boer omschrijft bondscoach Hiddink als ‘no nonsense’. “Hij heeft superveel ervaring, kan een team managen en beïnvloeden en delegeert, maar trekt ook aan de touwtjes. Iedereen rond het team moet kwaliteit leveren. Dan kun je werken met de mogelijkheden die je ziet. Ik moet alles uit de kast halen en leveren wat er gevraagd wordt. Dat is o.a. het analyseren van wedstrijdbeelden van tegenstanders, het filmen van wedstrijden en trainingen van de eigen ploeg en het doornemen van spelhervattingen. Voor de wedstrijd zet ik een pre-match presentatie klaar. Wij moeten zorgen voor relevante input, zodat Hiddink en De Krook ermee aan de slag kunnen met de spelers. Mijn rol is ondersteunen van spelers en training richting hun doel.’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden