<p>Dewi van den Bergh is verknocht aan het mountainbiken.</p>

Dewi van den Bergh is verknocht aan het mountainbiken.

(Foto: mtb for life dewi)

Kok Dewi: ‘Fietsen is mijn uitlaatklep’

  Nieuwsflits

Harderwijk - “Hard of zacht, het maakt niet uit. Het gaat erom dat je één bent met je fiets en geniet!”, zegt mountainbiker Dewi van den Bergh. Alhoewel hij al acht jaar fietst, liep zijn hobby pas afgelopen jaar (door de coronacrisis) echt uit de hand. Door middel van foto’s en vlogs laat hij de wereld zien hoe geweldig mountainbiken is en hoe mooi de natuur is.

Frieda Fennell

Acht jaar geleden vroeg een vriend aan Dewi of hij eens mee wilde gaan mountainbiken. Hij had het nog nooit gedaan, maar kocht direct een - weliswaar goedkope - mountainbike om het te gaan proberen. Eenmaal op de fiets, wist hij niet wat er gebeurde en was meteen verkocht. Wat er zo mooi aan is, weet Dewi feilloos te omschrijven.

“Eenmaal op die fiets ervaar je complete vrijheid. Je voelt adrenaline en ontspanning tegelijk. De rust van de natuur is helend, je vergeet echt alles en hebt geen flauw benul meer van tijd. In het dagelijks leven zijn mensen zo gehaast. Als ik diezelfde mensen in het bos tegenkom, zijn ze echt anders. Ik ervaar dat zelf ook. Zodra ik thuis door de deur kom, voel ik weer de spanning en zorgen. Omdat ik kok ben in de horeca zit ik al bijna een jaar thuis. Het fietsen is mijn uitlaatklep: ik raak negatieve energie kwijt en laadt weer helemaal op. Natuurlijk ben ik fysiek soms gesloopt na een lange rit, maar dat geeft juist voldoening.”

Jezelf zijn

Door de jaren heen is Dewi begonnen met fotograferen en vloggen over zijn mountainbikeritten en bouwde zo een leuk netwerk op. Dat netwerk gebruikt hij nu tijdens de lockdown om verbinding te creëren tussen mountainbikers. Via de Facebookgroep mtb for life legt Dewi contact met en tussen mountainbikers, er worden ideeën en informatie uitgewisseld. Op den duur hoopt Dewi zich aan te gaan aanbieden als gids voor mountainbikeroutes.

Voor iedereen

Dewi: “Mountainbiken is echt voor iedereen, met alle soorten lijven en van beginner tot gevorderde. Er zijn verschillende soorten fietsers, zij die willen genieten en zij die op doelen rijden en zichzelf constant willen overwinnen. Dat is beide mooi zolang je de ander maar in zijn waarde laat. Ik stimuleer iedereen om vooral te genieten van het moment. En lukt het niet om een bergje op te fietsen, dan ga je om het bosje heen. We kijken teveel naar anderen. Wat jij moet, dat moet ik ook. Niet dus, je moet jezelf blijven, lekker genieten en ontspannen.”

Sinds de coronapandemie zoeken steeds meer mensen hun vertier in de natuur. Dat leidt onder andere tot een explosieve toename van het aantal mountainbikers en wandelaars. Drukte in het bos leidt ook tot ergernis. “Ik zeg anderen altijd gedag. Het bos is voor iedereen. Wees blij dat je er gebruik van mag maken en respecteer elkaar een beetje meer”, zegt Dewi daarover tot besluit.

Voor mtb-routes in Harderwijk, zie https://mtbharderwijkermelo.nl/mtb-for-life/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden