‘Meester Jildert’ na 44 jaar met pensioen


<p>Jildert de Boer werd na schooltijd met een speciale drive thru uitgezwaaid door zijn collega&rsquo;s, oud-collega&rsquo;s en leerlingen.</p>

Jildert de Boer werd na schooltijd met een speciale drive thru uitgezwaaid door zijn collega’s, oud-collega’s en leerlingen.

(Foto: De Lelie)

‘Meester Jildert’ na 44 jaar met pensioen

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Na 44 jaar in het speciaal onderwijs bij De Lelie was het voor Jildert de Boer (66) donderdag zijn laatste schooldag. De Harderwijker werd na schooltijd met een speciale drive thru uitgezwaaid door zijn collega’s, oud-collega’s en leerlingen. ‘’“Het is een beetje overdadig, ik ben niet zo’n figuur om in het centrum van de belangstelling te staan.’’

Marco Jansen

 Eén voor één rijden de auto’s langs en krijgen de bestuurders van De Boer ‘coronaproof’ een gebakje aangeboden op een schep met een lange steel. Zelf wordt hij overladen met bloemen, planten, boeken en cadeaubonnen.

Overdadig

Terwijl zijn collega’s en familie zich verschuilen voor de regen onder de partytent, geniet De Boer zichtbaar van zijn afscheid. “Het is een beetje overdadig, ik ben niet zo’n figuur om in het centrum van de belangstelling te staan. Overdag heb ik mijn collega’s van het Speciaal Onderwijs (SO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) hier en op de andere locaties getrakteerd op saucijzenbroodjes en roombroodjes. Het is nu echt voorbij en ik vind het leuk dat ik een behoorlijk aantal mensen kort door het autoraampje heb gesproken. Waaronder ook oud-leerlingen die ik begeleid heb en oud-collega’s die uit Voorthuizen en Zwolle kwamen.”

Anekdotes

Als iedereen langs is geweest, maakt hij met zijn eigen kinderen een rondje door de school, eindigend bij zijn eigen kantoor. De Boer haalt anekdotes op met een collega. Zoals over de schoolkampen en in alle vroegte vervanging regelen voor collega’s.

Regelneef

Overal door de school hangen A4’tjes met zijn foto, waarbij het woord vraagbaak vaak voorkomt. “Ik ben nogal een regelneef, dus ik vind het best wel lastig. Ik kreeg veel vragen over wet- en regelgeving, vervoer, over stages en inschaling van salaris.”

De Boer kijkt met voldoening terug op 44 dienstjaren op een ‘unieke school’, zoals hij het zelf omschrijft. Hij begon in 1976 als leerkracht en had elf kinderen in de klas. De school telde toen zo’n 45 leerlingen in vier groepen . Nu zijn dat er 160 op de hoofdlocatie aan de Anne Franklaan. “Ik had wel een klik met het speciaal onderwijs, omdat je een band opbouwt met de leerling. Individuele begeleiding staat hier erg centraal, vergeleken bij het reguliere basisonderwijs. We zijn een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. in het verleden waren dat veel leerlingen met het Syndroom van Down. Tegenwoordig kiezen veel minder ouders ervoor een kind met een beperking te aanvaarden. Toch krijgen wij nog genoeg leerlingen met een lichte tot matige verstandelijke beperking. Ook komen hier kinderen met ADHD, autisme of een hechtingsstoornis. Gedragsproblemen zijn soms intensief; daarom hebben we ook rustruimtes om als het nodig is een kind even af te laten koelen.”

Elk stapje vooruitgang

In de periode 1992-2006 was De Boer adjunct-directeur op de school, die inmiddels flink was gegroeid. De afgelopen 15 jaar was hij directie ondersteuner en stage coördinator. “Veel van onze leerlingen komen in dagbesteding terecht. Ik bezocht ze vaak op hun stageplek en kwam dan ook oud-leerlingen tegen. Het is mooi om eruit te kunnen halen wat in ze zit. Je bent blij met elk klein stapje vooruitgang.”

Missen

De contacten met leerlingen gaat De Boer dan ook het meest missen. “Ik zou graag kinderen bijles willen geven.” Eerst komt de tijd van genieten: van zijn elf klein kinderen, met de hond naar het bos en van het etentje met collega’s dat hem nog te wachten staat als de horeca weer open gaat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden