<p>Gerry Ising (links) en Debra Priester (rechts) met hun honden Kimmie en Neeno.</p>

Gerry Ising (links) en Debra Priester (rechts) met hun honden Kimmie en Neeno.

(Foto: Frieda Fennell)

Hondenren Drielanden: ‘Bedankt namens onze honden’

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Het is een drukte op het hondenveld langs de Westermeenweg bij Drielanden. Kimmie en Neeno staan parmantig op de uitkijk bovenop het klimtoestel als het toegangshek weer opengaat. Een blonde labrador komt speels blaffend aangerend. De hiërarchie wordt afgetast en al gauw racet de roedel rond de ren.

Frieda Fennell

Sinds de komst van hond Kimmie afgelopen november is Gerry Ising regelmatig te vinden in de hondenren bij Drielanden. De ruime ren bestaat inmiddels enkele jaren en werd afgelopen april voorzien van hondenspeeltoestellen. Het is de uitgelezen plek om je hond te laten spelen of om met je hond te trainen en daarvoor wil Gerry de gemeente expliciet bedanken.

“Kimmie is een straathond uit Roemenië en kwam via Stichting Welzijn Mens en Dier naar Nederland. Ze moet nog leren hoe ze zich als huisdier moet gedragen. Ze was gewend op straat te scharrelen, naar eten te zoeken en onder een brug te slapen. Ze doet haar naam nog steeds eer aan door steevast op de straat te willen lopen. Daarom is deze grote omheinde hondenren bij Drielanden zo fantastisch. Hier kan ze niet wegrennen en kan ik met haar oefenen. Én ze kan haar energie kwijt. Zelfs na een wandeling van tien kilometer kom ik hier om haar nog even te laten ravotten.”

Tussen de wilde bloemen

Honden genieten van bewegen, het draagt bij aan hun kwaliteit van leven. Door samen te spelen leren ze socialiseren. In de gemeente Harderwijk zijn tientallen losloopgebieden en hondenrennen aangelegd om ervoor te zorgen dat honden zich kunnen uitleven en hun behoeften kunnen doen. Tegelijkertijd wordt op deze manier de overlast voor bewoners beperkt.

Debra Priester: “Mij hoor je niet klagen over de hondenbelasting want de gemeente doet veel voor de honden en ons baasjes. Op iedere straathoek is een hondenren en overal staan prullenbakken en hangen zakjes om de poep op te ruimen. Dat is echt super geregeld. Ook worden de hondenrennen schoon gehouden door de gemeente; eens per week komt er een poepzuiger. Op een zomerdag loop je hier tussen de wilde bloemen, dat is prachtig. Wel kan het erg warm worden, maar dan gaan we naar het hondenstrand in Crescent Park...” Debra onderbreekt haar verhaal en roept haar hond. Deze heeft inmiddels de achtervolging ingezet van de labrador om diens stok af te pakken. “Het zijn net kinderen”, lacht ze. “Neem geen speeltje mee naar het veldje want daar komt onenigheid van zoals je ziet.”

Sociale functie

De hondenren heeft tevens een sociale functie. Gerry en Debra hebben elkaar hier ontmoet en spreken sindsdien vaker af met de honden. Gerry: “We kunnen hier in de buitenlucht veilig een praatje maken. En op deze manier krijgen we ook de nodige beweging, dat draagt alleen maar bij aan onze gezondheid. Gelukkig mogen we bij de avondklok gewoon nog een ommetje maken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden