<p>Dries van den Berg (r) en zoon Peter bezig met hun geliefde ambacht: paling roken. (foto: Marco Jansen)</p>

Dries van den Berg (r) en zoon Peter bezig met hun geliefde ambacht: paling roken. (foto: Marco Jansen)

(Foto: Marco Jansen)

Overlijden Dries van den Berg is een schok

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Ineens was daar het onwerkelijke bericht. Dries van den Berg is overleden aan een hartstilstand. Snel daarna stromen talloze condoleances binnen op social media. Het overlijden van de grondlegger van de palingrokerij, de veilingmeester van de Haringparty’s en aanjager tijdens Visserij- en Aaltjesdagen is voor velen een groot verlies. Afscheid van een markante Harderwijker, een visliefhebber pur sang en een ambassadeur voor de stad.

Marco Jansen

 Het vispaleis - de winkel, het restaurant en het palingmuseum - was zijn trots. Dries van den Berg had per 1 januari 2020 de zaak overgedragen aan zijn zoon Peter, maar werkte nog dagelijks mee in het bedrijf. Het typeerde de liefhebber en ook de harde werker in hem. Het palingroken bleef zijn passie en het loslaten was nog niet aan hem besteed. Buiten voor de zaak werd hij aan het eind van de middag onwel en kreeg een hartstilstand. In Ziekenhuis St. Jansdal is hij aan het begin van de avond overleden. 

Dinsdag wordt Dries van den Berg groots uitgeleid met een rijtoer in een koets vanaf de Grote Kerk via het Vispaleis naar begraafplaats Oostergaarde. Langs deze route kunnen mensen afscheid van hem nemen met een laatste groet. De afscheidsdienst in de Grote Kerk kan door een livestream worden bekeken.

Harderwijk verliest één van van haar bekendste inwoners, getooid met rode sjaal, rijdend op rode scooter met gekleurde bril. Hij was altijd in voor een praatje en vertelde gepassioneerd over zijn ambacht, het visroken, de palingstand en de visbeleving in het vispaleis. Zaterdag 10 november 2018 was een mijlpaal in zijn leven. Dries van den Berg & Zn. bestond 40 jaar en op dezelfde dag opende voor een groot gezelschap genodigden de viszaak op de nieuwe locatie aan de Stephensonstraat. Dezelfde avond werd hij door burgemeester Harm-Jan van Schaik benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. In december werd hij uitverkozen tot Harderwijker van het Jaar 2018.

Na stevig onderhandelen met twee colleges verhuisde het bedrijf door de komst van het Waterfront. Harderwijk wilde de palingrokerij niet kwijt. De nieuwe locatie bleek een schot in de roos. Hier vond de klant een scala van 100 soorten vis- en visproducten in de toonbank. Het Palingmuseum trok veel toeristen. Het was dan ook een uitje voor veel mensen om naar ‘de viszaak van de toekomst’ te gaan. De omzet verdubbelde bijna in het eerste jaar na de opening, maar door corona moest ook dit succesvolle bedrijf afgelopen jaar een stap terug zetten.

Dries van den Berg wordt ook herinnerd als veilingmeester. Meer dan 10 keer op de Harderwijkse haringparty, maar ook de veiling van de eerste Hollandse Nieuwe met Wendy van Dijk in Scheveningen in 2017.

Dries van den Berg werd geen onderwijzer, maar bleek een kampioen standwerker die paling met succes aan de man bracht. In 1978 startte hij zijn eigen zaak. Hij spande zich in voor de palingstand, de Visserijdagen en de Aaltjesdagen. Ook tijdens promotieactiviteiten toonde hij zich een ambassadeur van de stad. Dries was bekend en bemind en zal door velen gemist worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden